Vesmírná mise Space X: Nejdříve nejdelší testovací let, pak se kosmická loď Starship ztratila

Start kosmické lodi Starship

Třetí testovací let Spacex

Vesmírný dopravní systém Starship společnosti SpaceX ve čtvrtek ani napotřetí nedokončil zkušební let, když firma zhruba 50 minut po startu ztratila spojení s kosmickou lodí. Plavidlo, které chce SpaceX využít pro cesty na Měsíc či Mars, se sice dostalo do vesmíru a mnohem dál než při předchozích dvou pokusech, při opětovném návratu k Zemi ale bylo nakonec zničeno, uvedli komentátoři firmy v živém přenosu. Přesto během testovacího letu systém dosáhl několika klíčových úspěchů.

Obří vesmírný systém odstartoval ve 14.25 SEČ z odpalovací rampy v kosmodromu Starbase u texaského města Boca Chica. Přes 30 supervýkonných raketových motorů Raptor se zažehlo po menších odkladech a obří konstrukce za hlasitého jásotu z řídicího střediska zamířila vzhůru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikátní operace ve vesmíru: Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

První úspěch SpaceX zaznamenala necelé tři minuty po startu, kdy se od sebe raketa Super Heavy a kosmická loď bez potíží oddělily a vyslaly 50metrové plavidlo do vesmíru, zatímco nosný stupeň se začal připravovat na zpětný zážeh pro návrat k Zemi.

Podle ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře se čekalo, jak dopadnou dva hlavní experimenty, které se týkaly otevření dveří nákladového prostoru a přečerpávání kapalného kyslíku. Odborník také ve vysílání CNN Prima NEWS potvrdil, že první z bodů se podařil.

O několik minut později měl následovat přistávací manévr nad Mexickým zálivem. Zdá se však, že se raketové motory Super Heavy nezažehly podle plánu, což vedlo ke ztrátě rakety.

"Nezažehly se všechny očekávané motory a nosič jsme ztratili," řekl podle serveru Space.com mluvčí SpaceX Dan Huot. "Budeme muset prozkoumat získané údaje, abychom zjistili, co se přesně stalo," dodal.

Přesto šlo o úspěch

SpaceX nakonec při třetím testu dosáhla podstatně více vytyčených cílů než při předchozích dvou pokusech. Při první zkoušce loni v dubnu celý raketový systém explodoval už po pár minutách. Při druhém listopadovém testu se oba raketové stupně oddělily a druhý stupeň pokračoval v letu, krátce nato však obě části opět vybuchly.

Starship tvoří obrovská nosná raketa Super Heavy a druhý stupeň, kosmická loď Starship. Systém dohromady měří 120 metrů a je tak dosud největším postaveným systémem svého druhu. Jedná se také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém – nosič pohání 33 raketových motorů Raptor, kosmickou loď pak šest stejných jednotek. Testovací lety jsou zatím v plánu bez posádky, podle SpaceX má ale plavidlo do budoucna přepravovat až 100 lidí, či velké množství nákladu a vybavení.

Společnost SpaceX navrhla systém tak, aby byl plně opakovaně použitelný, a doufá, že jej bude využívat pro průzkum hlubokého vesmíru, zejména pro cesty na Mars. Na úspěšné testy se spoléhá i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který si Starship vybral pro přistání svých astronautů na Měsíci. Tuto fázi programu Artemis úřad plánuje na rok 2026. SpaceX však musí nejprve dokázat, že se její kosmická loď dokáže vůbec dostat na zemskou orbitu, píše web Space.com.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úspěšná mise. Odysseus po přistání na Měsíci začal vysílat, modul dosáhl i jednoho prvenství

Tagy: