Babiš a Fiala na společné tiskové konferenci. Chtějí naočkovat milion lidí týdně

Andrej Babiš a Petr Fiala

Tisková konference Petra Fialy a Andreje Babiše

Ne neděláme si z vás legraci. Končící premiér Andrej Babiš a nový premiér Petr Fiala se spolu skutečně sejdou na společné tiskové konferenci. Ta se uskuteční v úterý dopoledne a za cíl bude mít jedinou věc. Přimět Čechy k očkování. Půjde tak o historicky první společný mediální výstup dvou téměř nesmiřitelných soupeřů.

„V úterý 30. listopadu v 10:30 hodin se ve Strakově akademii uskuteční tisková konference na podporu projektu Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům, který organizuje iniciativa Lékaři pomáhají Česku,“ přišlo v pondělí večer novinářům do mailu.

Oba premiéři tak společně vystoupí ještě po boku Radka Mounajjeda z iniciativy Lékaři pomáhají Česku. Podle ní je možné zorganizovat podání milionu dávek během jednoho týdne. Iniciativa uvedla, že vakcín je dost a má i IT nástroje, které umožňují její plán splnit. „Víme, že lidé po posilující dávce díky vysoké imunitě v nemocnicích takřka nejsou. Pojďme snížit tlak na nemocnice tím, že je společně okamžitě naočkujeme,“ uvedli autoři její výzvy, mezi něž patří například ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral či chirurg Pavel Pafko.

Babiš byl ještě v říjnu největší zlo

To, že by společně za očkování bojoval Fiala s Baišem na jedné tiskové konferenci, je doslova raritní moment. Hnutí ANO a ODS proti sobě vždy veřejně ostře vystupovaly a nenechaly na sobě nit suchou. Andrej Babiš byl také v rámci kampaně koalice Spolu ještě na začátku října symbolem toho největšího zla, kterému země v současné době čelí.

Do 28. listopadu bylo celkem podáno 13 372 609 dávek vakcín, ukončené očkování má 6 341 700 lidí, a podáno bylo 788 292 posilujících dávek. V Česku se očkuje od loňského prosince. V současné době má každý, kdo chtěl nebo mohl, dvě dávky.

Tagy: