Sledujte ZÁZNAM brífinku s Andrejem Babišem: Co probíral se Zemanem během návštěvy?

Miloš Zeman a Andrej Babiš

Vyjádření Andreje Babiše

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) navštívil v pondělí v pět hodin odpoledne prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Jde tak o jejich první přímé setkání od 10. října, kdy byl Zeman hospitalizován. Brífink s Babišem by měl začít krátce poté, co návštěva skončí. Sledovat ho můžete v tomto článku.

„Dostal jsem povolení od nemocnice. Těším se na něj, protože jsem ho neviděl od 10. října, jenom jsme spolu mluvili telefonicky,“ řekl Babiš už v neděli. Po telefonu spolu předseda vlády s prezidentem hovořili v pátek 5. listopadu. Rozhodnutí o podání demise vlády poslal Babiš Zemanovi dopisem ve čtvrtek, prezident ji týž den přijal.

V úterý Zemana v nemocnici navštíví také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Pražský hrad původně informoval, že se schůzka uskuteční ve 13:00, podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka byl ale čas upraven.

Ve středu pak Zeman přijme šéfa ODS Petra Fialu, kterého minulý týden pověřil sestavením vlády. Kandidát na premiéra chce hlavu státu seznámit s personálním obsazením kabinetu. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v minulých dnech uvedl, že prezident by se rád scházel i s adepty na ministry.

Návštěvy u prezidenta zkomplikovala kromě jeho zdravotního stavu i koronavirová epidemie, kvůli níž ÚVN zakázala minulý týden návštěvy na některých odděleních. Zeman se v nemocnici léčí od 10. října. O skoro měsíc později, přesněji 4. listopadu, ho lékaři přeložili z jednotky intenzivní péče na rehabilitační oddělení.

Tagy: