Sledujte ZÁZNAM: Havlíček oznámí, jaká bude výše maximálních záloh za energie

Vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Tisková konference ministra Karla Havlíčka

Ministerstvo průmyslu a obchodu po dohodě s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) v úterý oznámí výši maximálních záloh za energie u dodavatelů poslední instance (DPI). O tom, že ERÚ akceptoval ministerský návrh na stanovení stropu záloh a že předloží vyhlášku, informoval v pondělí na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Do režimu dodavatele poslední instance se dostali nejen bývalí klienti společnosti Bohemia Energy, která ukončila činnost v polovině října, ale i dalších menších dodavatelů. V režimu DPI skončilo na 900 000 odběratelů. Tiskovou konferenci můžete sledovat živě v tomto článku i na CNN Prima NEWS.

Havlíček v pondělí uvedl, že výše záloh bude sdělena o den později, kdy by měl být podle něj zahájen i zrychlený legislativní proces. Určení stropu záloh chce vláda stihnout do 15. listopadu. Zálohy mají být výrazně výhodnější pro první dva až tři měsíce, pro další tři už bude strop méně výhodný.

Ministr už dříve sdělil, že půjde o stanovení maximální výše zálohových faktur pro DPI, nikoliv ceny za energie. „Chceme tím pomoci ohroženým rodinám, současně se ale musí najít optimální hranice, neboť cesta není zůstat u DPI, ale přejít ke standardním dodavatelům,“ uvedl. Standardní dodavatelé podle Havlíčka nabídnou nejen lepší cenu, ale i nižší zálohy na energie, a to o 30 až 60 procent.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora je stanovení stropu záloh za energie pro klienty v režimu DPI dobrá zpráva. „Já si myslím, že to je rozhodně dobrá zpráva, rozhodně dobrá pomoc klientům. U mnohých klientů není ani problém zaplatit celkový účet, u mnohých klientů je hlavním problémem několikanásobné zvýšení nákladů v rámci jednoho měsíce,“ řekl Gavor. Zastropování záloh dá podle něho klientům patřičný čas rozplánovat si své finanční výdaje.

Tagy: