Sledujte ZÁZNAM Hlavních zpráv s Havlíčkem: Jak může stát pomoci lidem při nárůstu cen za energie?

Karel Havlíček

Ty nejnovější ověřené zprávy z domova i ze světa. Růst cen energií chce vláda řešit odpuštěním daně z přidané hodnoty u elektřiny a plynu. Prominutí daně se bude týkat měsíců listopad a prosinec. Do Poslanecké sněmovny poputuje návrh na toto dočasné snížení i od příštího roku. S Evropskou unií chce pak vláda začít jednat o trvalém snížení daně na 10 procent. Je správné, že vláda pomůže plošně všem, a nebylo by naopak lepší zacílit pomoc na ty, kterým aktuálně skokově vzrostl účet za elektřinu? Odpoví ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Nejen o tom v Hlavních zprávách od 18:55.

Pro energie nyní platí sazba DPH 21 procent. Vláda tímto krokem reaguje na rostoucí ceny elektřiny a plynu. „Domácnost, která za elektřinu zaplatí tisíc korun měsíčně, ve vyúčtování ušetří za listopad a prosinec zhruba 350 korun,“ vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělní tiskové konferenci.

Státní rozpočet to podle ní bude stát jednu miliardu korun měsíčně. Na rozhodnutí by měla od 1. ledna navázat novela zákona o DPH, která nulovou DPH prodlouží na potřebně dlouhou dobu. Vláda by ji měla projednat na mimořádném zasedání ve středu. Sledujte Hlavní zprávy od 18:55 na Primě a CNN Prima NEWS.

Další pondělní program na CNN Prima NEWS:

360° od 20:15

Nejdůležitější události dne analyzované ze všech úhlů pohledu. Pokud o nich mluvíte, my také.

Zprávy od 22:00

Ty nejnovější ověřené zprávy z domova i ze světa. Rychle, stručně a srozumitelně.

Jak volí vaše peněženka od 22:25

Jak výsledek voleb ovlivní finanční situaci českých domácností? Odpovědí ekonomové i politici.

Zprávy od 23:00

Ty nejnovější ověřené zprávy z domova i ze světa. Rychle, stručně a srozumitelně.

Tagy: