Jak bude Česko reagovat na běloruský incident s letadlem

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek

ČSSD v pondělí pořádá svou tradiční tiskovou konferenci k aktuálním politickým tématům. Zúčastní se předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek. Ministři by se mohli zabývat reakcí proti postupu běloruských úřadů, které donutily civilní letadlo společnosti Ryanair přistát v Minsku, aby zatkli novináře a kritika běloruské vlády Ramana Prataseviče. Tiskovou konferenci můžete sledovat od 13:00 živě v článku.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si v pondělí předvolá běloruského velvyslance v Česku. Sdělí mu ostrý protest proti postupu běloruských úřadů, které donutily civilní letadlo společnosti Ryanair přistát v Minsku, aby mohly zatknout novináře a kritika běloruské vlády Ramana Prataseviče. Kulhánek považuje takové jednání za naprosto neakceptovatelné. Uvedl to dnes večer na Twitteru.

Hovořit se bude jistě o pondělním zasedání vlády. Ta by měla jednat o frekvenci testování na COVID-19 hrazeného zdravotními pojišťovnami či pravidlech pro nošení roušek v létě. Ministři se budou zabývat i prodloužením záručního programu COVID plus do 31. prosince. Na řádném programu mají ministři například průběžné výstupy a doporučení uhelné komise.

Zabývat by se mohli i dlouhodobým plánem na řešení pandemie, který počítá například s otevřením restaurací od 14. června, uvolněním amatérských sportovních soutěží nebo otázkou testování po návratu z dovolených. Materiál bude ještě před zasedáním kabinetu projednávat vládní rada pro zdravotní rizika.

Tagy: