Kulhánkův první test. Jedná s ruským velvyslancem

Čerstvě jmenovaný ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) je ve funkci jen pár hodin a už podstupuje první velkou zkoušku. Ve středu totiž jedná s ruským velvyslancem v Česku Alexandrem Zmejevským.

Nový ministr zahraničí musí okamžitě řešit diplomatickou krizi mezi Českem a Ruskem. Jen pár hodin po svém nástupu se setkal s ruským ambasadorem v Praze Alexandrem Zmejevským. Po jednání by měl Kulhánek vystoupit na tiskové konferenci. Schůze začala v 18 hodin.

Krizi vyvolalo odhalení Bezpečnostní informační služby (BIS), podle kterého příslušníci ruské tajné služby GRU způsobili výbuch muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Při explozi zemřeli dva Češi a došlo na miliardové škody.

O ruském zapojení informovali v sobotu premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Následně oznámili vyhoštění 18 ruských diplomatů. Východní velmoc obvinění odmítla a zareagovala vypovězením hned 20 českých diplomatických hodnostářů z území federace.

Výbuch mají mít na svědomí agenti, jejichž pravá jména jsou Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. Ti měli navíc v roce 2018 v anglickém Salisbury otrávit ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala s jeho dcerou. Skripalovi však otravu látkou novičok přežili.

Kulhánek na postu ministra zahraničí vystřídal Tomáše Petříčka. Mezi nimi dočasně na ministerstvu „zaskakoval“ šéf resortu vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Vicepremiér původně tvrdil, že Petříčka v čele vystřídá nynější ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten ale nabídku nepřijal s tím, že chce zůstat na svém aktuálním postu.

Tagy: