Sledujte ZÁZNAM Nového dne s Andrejem Babišem: Jak bude vypadat ceremoniál 28. října?

Andrej Babiš

Rozhovor s Andrejem Babišem

Premiér Andrej Babiš (ANO) by s aktivací článku 66 Ústavy počkal. Podle něj je prezident Miloš Zeman v nemocnici krátce a jeho role z hlediska povolební situace nastane až v prosinci. Blíží se však ceremoniál 28. října a s ním i spojené předávání státních vyznamenání prezidentem ČR. Měl by ceremoniál proběhnout i bez přítomnosti prezidenta a pokud ano, kdo by je měl předávat? Nejen na to odpoví končící předseda vlády v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS ve středu od 7:40.

Hlava státu je v nemocnici znovu od 10. října. Po několika dnech tajností objasnili jeho zdravotní stav částečně lékaři v dopise předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) na jeho dotaz odpověděla, že Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je navíc krajně nejistá.

„Je v nemocnici jenom devět dní. Jeho role v této chvíli není žádná, protože i svolání Sněmovny by nastalo bez toho, že by to udělal a že to podepsal,“ komentoval v posledních dnech vývoj situace Babiš. „Jeho role nastane až někdy v prosinci, kdy se ustanoví Sněmovna, vláda podá demisi a potom je tady prostor řešit jeho zdravotní stav,“ míní premiér.

Už příští týden by však měl proběhnout tradiční ceremoniál k oslavám Dne vzniku samostatného Československa spojený s udílením státních vyznamenání. Hrad před několika dny informoval, že připravuje ceremoniál v podobném formátu jako dříve. Všichni ocenění již byli osloveni a rozhodnutí o udělení nebo propůjčení státních vyznamenání Zeman už dříve podepsal.

Loňský ceremoniál se neuskutečnil kvůli pandemii koronaviru. I ten letošní zatím zůstává s otazníky, jeho konání ohrožuje zdravotní stav prezidenta. Podle někdejšího hradního protokoláře Jindřicha Forejta ale může Zeman zmocnit k předávání kohokoliv. Dívejte se od 7:40 na CNN Prima NEWS nebo si pusťte video v tomto článku.

Tagy: