Skiareály zůstanou zatím zavřené. Havlíček a Blatný se nedohodli

Andrej Babiš, Karel Havlíček a Jan Blatný po jednání vlády

Jak místopředseda zdůvodní výši náhrady škod?

Vláda Andreje Babiše (ANO) se v pondělí odpoledne sešla na první letošní jednání. Posuzovala především vývoj pandemie koronaviru během vánočních svátků. Otevření skiareálů se ale zatím lidé nedočkají, ministři se nedohodli. Lyžařská centra si ale mohou požádat o kompenzace. Tiskovou konferenci můžete na CNN Prima NEWS sledovat živě.

„Je o tom velmi náročná diskuze. Nedohodli jsem ještě finále. Bude dohodnuto ve čtvrtek. Přimlouvám se za to, aby se spustily skiareály co nejdříve. Je lepší mít řízený režim než neřízený,“ řekl ministr Karel Havlíček k otevření lyžařských středisek.

Jasno by podle něj mělo být ve čtvrtek.

Vláda se naposledy sešla 23. prosince, kdy rozhodla o tom, že od 27. prosince celé Česko přejde do nejpřísnějšího stupně systému PES, tedy do pátého.

Ten znamená především přetrvávající uzavření obchodů, zákaz vycházení po 21. hodině i omezení shromažďování na veřejnosti na dvě osoby nebo distanční výuku pro většinu školáků. Co přesně pro tento stupeň platí, si můžete přečíst zde.

Ministři jednali i o kompenzacích pro některé dosud opomenuté obory, například provozy skiareálů, fitness centra nebo bazény. Ti i všechny další maloobchody dosáhnou na kompenzace 400 korun za zaměstnance za den. CNN Prima NEWS to potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Havlíček dodal, že systém nemohla vláda nastavit na obrat firem a tržby. Právě taková kritika se na Havlíčka snáší. Mnoho firem totiž nemá zaměstnance, ale lidi na smlouvy.

„Obratový režim je prakticky neproveditelný. Kdybychom loni na jaře věděli, co všechno nás čeká, udělali bychom to jinak,“ uvedl Havlíček s tím, že vláda nemůže hradit ušlé zisky, protože neví, jaké by byly.

Kabinet nerozhodoval rozhodovat o případném posunu v opatřeních, vláda by se kvůli tomu měla sejít v tomto týdnu na mimořádném jednání.

Tagy:
pes Vánoce Andrej Babiš Karel Havlíček CNN Prima NEWS ANO 2011 vláda Česko koronavirus systém PES pátý stupeň skiareály pandemie covidu-19 Protiepidemický systém České republiky