Skiareály dál praskají ve švech. Spusťme už konečně vleky, prosí vládu provozovatelé

Tuzemské lyžařské areály jsou zavřené prakticky jen naoko. Lanovky, vleky a zázemí sice musí zůstat mimo provoz, sjezdovky jsou však stále přeplněné. Lidé dennodenně vyrážejí sáňkovat a na kopci se tak potkávají v daleko větších počtech a zůstává tam po nich nepořádek. Podle ředitele Asociace horských středisek Libora Knota je současný stav daleko horší, než kdyby vše mohlo fungovat normálně.

Za běžného provozu by totiž provozovatelé skiareálů mohli pohyb návštěvníků organizovat například pomocí frontových koridorů nebo jim nabídnout zázemí včetně toalet. Namísto toho české hory praskají pod tíhou milovníků zimních radovánek ve švech. „Po takovém neřízeném nájezdu jsou pak sjezdovky večer rozšlapané a plné odpadků,“ řekl pro Blesk.cz Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek.

Nepřímo tak znovu vyzval vládu, aby uzavření skiareálů přehodnotila a dovolila jejich fungování. Například v režimu, v jakém byla lyžařská střediska v provozu od 18. do 26. prosince. Hory mají zůstat bez puštěných lanovek a vleků do 10. ledna.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ale pro Blesk.cz řekl, že obnovení provozu skiareálů závisí na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. „Budeme o tom jednat v pondělí,“ uvedl. On sám by prý byl rád, aby se střediska otevřela brzy. „Pro provozovatele je to frustrující, mají vše připraveno a každý den je stojí velké zdroje. Zima jim musí zaplatit celý rok,“ řekl Havlíček s tím, že režim pro lyžování je připraven.

Boby, sáňky, kiosky

Čechy zákaz provozu lanovek a vleků od návštěv hor neodradil. Do hor vyrazili i tak, pouze se místo lyží a snowboardů vybavili boby nebo sáňkami. První den nejpřísnějších restrikcí si lidé užívali například v krušnohorském skiareálu Telnice na Ústecku nebo na Lipně v jižních Čechách. Ve středu přes silvestrem se lidé zase mačkali na svahu středočeského areálu Monínec.

„Chtělo by to, aby se už konečně vleky rozjely. Zatím ale máme možnost zkoušet něco nového,“ řekl redakci CNN Prima NEWS jeden z návštěvníků lipenského areálu, který si místo lyží oblíbil boby a sáně. Nevadí mu ani, že po adrenalinové jízdě z kopce dolů musí místo pohodlného vleku použít vlastní nohy a sjezdovku vyšlápnout.

Hojného počtu návštěvníků na lyžařských svazích využili i majitelé kiosků. I když nemohli mít plnohodnotně otevřeno, teplé nápoje a jídlo mohli prodávat alespoň prostřednictvím výdejového okénka. Podle záběrů CNN Prima NEWS neměli o zákazníky nouzi.

Tagy: