Sledujte ZÁZNAM brífinku po zasedání tripartity. Na stole byla opatření, ale i Zelená dohoda

Prokazování bezinfekčnosti v restauracích.

Brífink po jednání vlády. Jak to bude s novými opatřeními?

V úterý ve 14 se poprvé sešla tripartita po nástupu nové vlády. Jednat by měla o epidemické situaci a vládních opatřeních, ale také o Zelené dohodě nebo plánu Fit for 55. Tisková konference po zasedání byla naplánována na 16 hodin a můžete ji sledovat přímo v tomto článku.

Kvůli nastavení protiepidemických opatření se premiér Petr Fiala (ODS) a část ministrů s vybranými odboráři a podnikateli sešli už před dvěma týdny. Oficiální první zasedání celé tripartity se ale koná až v úterý. Zaměří se na možný vývoj epidemie při šíření varianty omikron a případné další kroky. Potvrzených případů nákazy přibývá, počet pacientů v nemocnicích ale zatím klesal. Před týdnem se zkrátila karanténa na pět dní. V pondělí začalo pravidelné testování ve firmách.

Rozpočet se řešit nebude

Debata se povede také o klimatickém balíčku a připomínkách k němu. Už minulý týden je projednávali zástupci ministerstva průmyslu s odboráři a podnikateli. Odboroví předáci chtějí diskutovat i o navýšení zmrazených platů ve veřejném sektoru.

Původně měla tripartita jednat o rozpočtu na letošní rok. Fialova vláda přepracovává původní návrh vlády Andreje Babiše (ANO) se schodkem 376 miliard korun. Deficit chce snížit pod 300 miliard. O podobě státní pokladny se debata nakonec nepovede, protože ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) bude na jednání evropských ministrů financí.

Tagy: