Vesmírná loď Crew Dragon vyrazila na první ostrou misi. Podívejte se na vydařený start

Start vesmírné lodi Crew Dragon

Úspěšný start rakety

Start rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon se vydařil! Vesmírná loď společnosti SpaceX odstartovala v pondělí v 1:27 našeho času. K úspěšnému startu pogratulovali Joe Biden i Donald Trump. Původně byl termín naplánován na sobotní noc, ale Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) kvůli nepříznivému počasí start rakety odložil. Sledovat průběh letu můžete v přímém přenosu v tomto článku.

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla raketa Falcon 9 loď Crew Dragon společnosti SpaceX k první plně provozní misi na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí v 1:27 našeho času. Takhle vypadal start:

Posádku tvoří astronauti NASA Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins a jejich kolega z japonské kosmické agentury JAXA Soichi Noguchi.

Přistání na ISS se plánuje po necelých 14 hodinách letu. První úspěšnou, ale ještě testovací výpravu na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS absolvoval Crew Dragon s dvoučlennou posádkou během květnové mise. Na její palubě tehdy byli dva astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley. Loď úspěšně zakotvila na ISS a 2. srpna se poté vrátila na Zem. Na rozdíl od těchto testovacích pilotů zůstane současná čtveřice na ISS pět až šest měsíců.

K úspěšném startu gratulovali Donald Trump i Joe Biden

Úspěšnému startu lodi Crew Dragon pogratulovali také oba konkurenti nedávno proběhlých amerických prezidentských voleb.

„Skvělý start!“ napsal na Twitteru prezident Donald Trump. „NASA byla blízko katastrofě, když jsme ji převzali. Nyní je opět „nejžhavějším“ nejpokročilejším vesmírným centrem na světě, a to zdaleka!“

„Gratulace NASA a SpaceX k dnešnímu startu. Je to důkaz síly vědy a toho, čeho dokážeme dosáhnout s využitím našich inovací, vynalézavosti a odhodlání,“ napsal Joe Biden, který je médii považován za vítěze amerických voleb. „Připojuji se ke všem Američanům a lidem z Japonska v přáních astronautům – Bůh s nimi na jejich cestě.“

Musk viděl kvůli koronaviru start jen na internetu

Původně měla vesmírná loď Crew Dragon vzlétnout v noci ze soboty na neděli. NASA ale start odložila kvůli špatnému počasí a silnému větru, které působily problémy s umístěním přistávací plošiny pro první stupeň rakety Falcon 9 na vodách Atlantického oceánu. První stupně SpaceX využívá k opětovným startům.

Pondělnímu startu přímo z velína Kennedyho vesmírného střediska nepřihlížel zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk. V pátek totiž oznámil, že si nechal udělat čtyři testy na koronavirus, přičemž dvakrát byl jeho výsledek pozitivní a dvakrát negativní, a podle pravidel NASA se musí každá osoba, u které testy potvrdí koronavirus, izolovat.

Šéf americké vesmírné agentury Jim Bridenstine uvedl pro CNN, že Musk ani nikdo jiný z jeho blízkých spolupracovníků nebyl v kontaktu s astronauty. Zástupce šéfa NASA Norm Knight také upozornil, že pravidla pro kontakt s astronauty jsou velmi přísná, a pokud je někdo nesplňuje, nedostane se k nim. „Je jedno, jestli jste Elon Musk nebo Jim Bridenstine,“ uvedl a dodal, že nikdo z klíčového spouštějícího personálu není vystaven riziku. Navíc byli astronauti dva týdny v přísné karanténě.

Jméno bylo vybráno na počest týmů SpaceX a NASA

Astronauti Crew-1 pojmenovali vesmírnou loď Resilience (Odolnost). „Pokud se podíváte na definici odolnosti, znamená to dobře fungovat v dobách stresu nebo překonávat náročné nebo stresující události. A myslím si, že všichni souhlasíme s tím, že rok 2020 byl určitě rokem náročným,“ uvedl pro CNN astronaut NASA Mike Hopkins, který je velitelem mise. Dodal, že jméno bylo vybráno na počest týmů SpaceX a NASA, kteří při pandemii COVID-19 pracovali na přípravě vesmírné lodi na její misi.

Tagy: