Šlégr: Letos medaile bude. Prohra doma s USA před 20 lety? Nejsmutnější chvílí mé kariéry

Jiří Šlégr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Co Čech, to trenér! (1)

Domácí šampionát v roce 2004 byl pro hokejistu Jiřího Šlégra jeden ze sportovních vrcholů. Čtvrtfinálové fiasko s USA vnímá jako tragédii i po dvou desetiletích. V pořadu Co Čech, to trenér na CNN Prima NEWS hodnotil šance českého národního týmu na medaili při nadcházejícím mistrovství světa i svůj vztah k trenérovi reprezentace Radimu Rulíkovi.

Jiří Šlégr patřil k nejvýraznějším hokejistům své generace. Litvínovský odchovanec se během své kariéry díky vítězství ve Stanley Cupu, olympijskému zlatu z Nagana a triumfu na mistrovství světa ve Vídni v roce 2005 stal členem prestižního Triple Gold Clubu. Letos byl organizátory šampionátu jmenován ambasadorem mistrovství v Praze a Ostravě.

ČTĚTE DÁLE: Další zlatý hoch z Nagana chce do politiky. Růžička kandiduje s Rajchlem do europarlamentu

Roli ambasadora vnímá jako poctu. Nejvíce se těší na setkání při Dni legend, kam jsou pozváni všichni členové Síně slávy českého hokeje. Program bude jasný. „Zavzpomínat společně na to, jaké to bylo předtím. A zafandit klukům, aby se jim povedl tento šampionát a urvali nějakou medaili,“ řekl vyhlášený silák a neústupný bijec.

Možnosti českého výběru vidí optimisticky. Současného lodivoda českého týmu Radima Rulíka považuje za jednoho z předních hokejových odborníků. „Má po svém boku zkušený kluky, kteří to hráli, kteří mu můžou dát pomocnou ruku a poradit,“ argumentuje jihlavský rodák. „Jsem přesvědčený, že to dělá dobře,“ poznamenal směrem k Rulíkovi.

Na Rulíkovi kromě jiného oceňuje ofenzivní pojetí, které vštěpuje svým svěřencům. „Je to atraktivní český hokej. Já jsem potom volal dlouho, protože já jsem nebyl úplně zastáncem toho betonování středního pásma,“ podotýká Šlégr s odkazem na defenzivní styl bývalého kouče národního týmu Kariho Jalonena. Finský trenér byl věhlasný svojí důkladně propracovanou taktikou ve středním pásmu, která vyžadovala precizní plnění defenzivních úkolů od všech hráčů na ledě.

Úspěch podle něj není založen jen na věhlasných jménech. Záležet bude na týmové chemii. „Přiveďme kvalitní hráče, ale především přiveďme hráče, kteří chtějí hrát jeden pro druhého,“ řekl Šlégr, který svou zářnou kariéru za oceánem začínal v roce 1992 v dresu  Vancouveru. Sám zavzpomínal na neúspěšný Světový pohár v roce 1996, kde národní tým utrpěl zdrcující ponížení 1:7 od Německa.

Letos je situace podle Šlégra jiná. „Medaile bude,“ uzavírá optimisticky bývalý obránce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hokejisté Pavel Francouz a Jiří Šlégr v Show Jana Krause

Tagy:
hokejista kariéra Nagano trenér Stanley Cup hokej USA Jiří Šlégr Radim Rulík národní tým Co Čech, to trenér! Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen