Po nezdaru ve volbách by Jurečka mohl skončit v čele strany. Havlíček mluvil o Frankensteinovi

Marian Jurečka a Karel Havlíček v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (23)

Parodická kampaň z dílny Spolu před eurovolbami byla jedním z témat, které vyhrotilo debatu mezi vicepremiérem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem. Ten v této souvislosti zmínil drzost a neomalenost koalice. Podle Jurečky nebyla zmíněná antikampaň jeho šálkem kávy, jednalo se však o „zarámování přístupu hnutí ANO k Rusku“.

Havlíček kritizoval společnou kandidátku koalice Spolu pro volby do Evropského parlamentu. „Vy jste jako Spolu postavili totálního Frankensteina – trošku konzervatista, trošku liberál. Vy tam máte pana Vondru a pana Niedermayera. To je jako kdybyste postavili vedle sebe Bidena a Trumpa,“ rozohnil se Havlíček. Zopakoval, že koalici spojuje jen téma „Antibabiš“.

Jurečka kontroval slovy, že vládní koalici spojuje mnohem více, jako příklad uvedl základní část kampaně pro eurovolby. „Byla tam silnější a bezpečná Evropa, silnější Česko. A v programu jsme měli i snížení administrativní zátěže a větší konkurenceschopnost,“ vypočítával mimo jiné Jurečka.

Při nezdaru odchod z čela strany

Debata se vedla i o tom, co by oba politici považovali pro své strany za úspěch v eurovolbách. Jurečka by považoval za neúspěch pro koalici zisk méně než pěti křesel. „Ideální úspěch by byl osm mandátů,“ dodal s tím, že pro něj osobně bude výsledek lidovců jedním z rozhodujících faktorů, zda bude, nebo nebude obhajovat na podzim pozici předsedy KDU-ČSL. Lidovci mají nyní dva europoslance, obhájit tento počet by považoval Jurečka za úspěch.

Havlíček zdůraznil, že hnutí ANO minulé evropské volby vyhrálo a svou stranu pochválil, že oslovuje třicet procent voličů. „Chceme vyhrát i tentokrát. Šest mandátů by bylo potvrzením stavu, za pět bych byl nespokojený,“ řekl.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu budou oznámeny v neděli v noci, poté co odvolí občané všech států EU.

Tagy: