Studuje veterinu a patří mezi elitu v CS:GO. Mladá Slovenka zabojuje v USA o miliony

Katarína Vašková alias Kat se během krátké chvíle dostala na světovou esportovou špičku.

Gaming: Katarína „Kat“ Vašková – příběh jedné z nejlepších CG:GO střelkyň světa

Z nenápadné studentky veterinářství se stala velká esportová naděje, která si vystřílela účast na největším ženském turnaji v počítačové hře Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Pro lokální scénu byla Katarína Vašková dlouho neznámou hráčkou, během několika měsíců se ale dostala až mezi nejlepší esportovkyně světa. Příběh této slovenské střelkyně přinášíme v dalším díle pořadu CNN Prima Gaming, který můžete sledovat každou sobotu od 22:20 na CNN Prima NEWS.

Na konci května se tým Nigma Galaxy kvalifikoval na největší ženský turnaj ESL Impact, jehož finále první sezóny se odehraje v americkém Dallasu. Osm elitních týmů se ve virtuálním prostoru porve o téměř tři miliony korun.

Česko-slovenskou scénu ale ještě více zaujalo, že součástí tohoto východoevropského družstva je i čtyřiadvacetiletá Slovenka Katarína Vašková. Ta se soutěžnímu hraní Counter-Strike: Global Offensive začala věnovat před dvěma lety. Do té doby zkoušela jiné různé tituly, jako jsou strategie League of Legends nebo battle royale PUBG.

„Ke Counter-Strike jsem se dostala přes sourozence,“ popsala stručně svou cestu Vašková, která je v herní komunitě známá pod přezdívkou Kat. Zpočátku netoužila být profesionálkou, jenže pak si uvědomila, že jí masivně populární střílečka docela jde. Začala proto zjišťovat, jak se posunout z hobby hráčky na další úroveň.

„Vůbec jsem nevěděla, jak se dostat na (profesionální) ženskou scénu. Našla jsem female hub a tam mě objevila jedna Češka. Tím to celé začalo,“ vrátila se Kat myšlenkami zpět na počátek loňského roku. Tehdy se stala členkou česko-slovenského týmu Winfinity, s ním začala sbírat první zkušenosti ze soutěžního hraní. Po několika měsících se tým ale rozpadl.

Vašková nicméně zatoužila po herním úspěchu a opustila domácí scénu. Zamířila proto do mezinárodního ženského týmu Mighty Ducks, se kterým přišly i úspěchy v menších on-line turnajích nebo v ESEA lize. V ní ryze dívčí tým soupeřil především s chlapeckými celky.

Pak přišel začátek roku 2022 a s ním nečekaná životní příležitost. Kat si totiž všimly hráčky z týmu Nigma Galaxy. „Když jsem od nich dostala zprávu, nevěřila jsem tomu. Vůbec nevím, jak mě našly,“ přiznala pro CNN Prima Gaming s úsměvem.

Podotkla, že si jí nejspíše všimly na streamovací platformě Twitch.tv, kde slovenská hráčka pravidelně vysílala své tréninkové zápasy v CS:GO. „Dlouho trvalo, než mě tam přijaly. Víckrát mě zkoušely – trvalo to asi měsíc a bylo to dost na nervy, jestli mě vůbec vezmou, nebo nevezmou,“ zavzpomínala Vašková. Nyní si ovšem pochvaluje, že si s třemi ruskými spoluhráčkami a jednou Rumunkou okamžitě začaly rozumět.

Místo v aktuálně nejlepším ženském CS:GO týmu Evropy získala i díky skvělým výkonům na turnajové platformě FACEIT, kde hráči individuálně trénují. Kat tam patří mezi 40 nejlepších slovenských hráčů, což byl možná důvod, proč si ji vyhlédly elitní střelkyně. „Tak mi daly šanci, i když vůbec nevěděly, kdo jsem,“ konstatovala.

V rozletu pomohl Kataríně Vaškové i fakt, že jeden z největších organizátorů turnajů v Counter-Striku – společnost ESL – se začala více soustředit i na pořádání soutěží pro ženské týmy. Rozjela sérii ESL Impact, která má v letošním roce celkem tři zastávky, a to v USA, Španělsku a Švédsku.

Své výborné hráčské schopnosti prokázala Vašková i během kvalifikace na finálový turnaj ESL Impact v americkém Dalasu, kde podle statistik patřila mezi nejlepší hráčky. Slovenská kometa a její tým Nigma Galaxy si v Americe proto brzy zahrají o téměř tři miliony korun. Katarina sice ještě nikdy nehrála na tak velkém turnaji, se svými spoluhráčkami už ale myslí na titul.

„Mé ambice jsou jít co nejvýš, stále se zlepšovat a být ta nejlepší. Vyhrát v Dalasu, potom další turnaj a být ženský tým číslo jedna,“ vzkázala odhodlaně. Její cíle však nejsou nijak přehnané.

Podle žebříčku FemaleCS.com nyní patří Nigma Galaxy pozice světové dvojky za americkým družstvem Counter Logic Gaming. Pro čtyřiadvacetiletou studentku veteriny jde o období plné výzev. Nejdříve ji čeká závěrečná zkouška na vysoké škole a poté turnaj v Dallasu.

Nové díly pořadu CNN Prima Gaming můžete sledovat každou sobotu ve 22:20 na CNN Prima NEWS nebo na webových stránkách cnnprima.cz, kde mimo jiné najdete i archiv odvysílaných dílů.

Tagy: