Slovanská epopej dorazila z Prahy do Moravského Krumlova. Výpůjčka ale má podmínku

Poslední část Slovanské epopeje od Alfonse Muchy dorazila do Moravského Krumlova na Znojemsku. Část z 20 pláten přijela už v úterý a ve středu, ve čtvrtek odpoledne po 17:30 se na místo dostala poslední část. Novinářům to řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Podle něj se po dohodě s pražskou galerií o termínech převozu nemluvilo z bezpečnostních důvodů. Město by chtělo cyklus vystavovat v červenci, na 10. září nicméně připravuje slavnostní otevření.

Epopej převezl z Prahy kamion. Plátna ve speciálních schránkách vytáhl z kamionu jeřáb, který je oknem přemístil do zámku. Podle Třetiny se budou v příštích dnech plátna chystat. O cenách vstupného bude ještě Moravský Krumlov rozhodovat, předpokládá ale, že bude takové, jaké je obvyklé v jiných zámcích.

Praha dílo Krumlovu zapůjčila na pět let pod podmínkou, že město upraví zámek. Mezi požadavky bylo například potřebné technické vybavení, zvláštní sjednané pojištění a prostory bylo třeba vybavit speciálním protipožárním systémem či zabezpečovacím zařízením. Úpravy zámku stály 58 milionů, z toho 43 milionů pokryl stát, deset milionů dal kraj a zbytek zaplatilo město.

Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu.

Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře.

Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově, odkud je v roce 2011 tehdejší vedení Prahy nechalo odvézt. Poté byly v depozitáři Galerie hlavního města, protože je Praha nemá kde vystavovat. Po návratu do metropole má být cyklus obrazů na 25 let umístěn v budově Savarinu na Václavském náměstí.

Tagy: