Hrozí útoky medvědů i v Česku? Odborníci uklidňují veřejnost, tady jich žije jen několik

Medvěd hnědý je mrštný predátor

Hrozí útoky medvědů i v Česku?

V posledních týdnech přicházejí ze Slovenska pravidelně zprávy o medvědech, kteří se dostali do střetu s člověkem. Přibývají proto dotazy, zda něco takového nehrozí i u nás. Podle odborníků ale tyto šelmy žijí v Česku jen část roku, a pak odcházejí zpátky právě na Slovensko.

Záběry vyděšeného medvěda, který v březnu pobíhal v ulicích Liptovského Mikuláše a zranil pět lidí, obletěly svět. „Ta zranění nebyla život ohrožující, nebyla vážná. Spíše ti pacienti, kteří přišli, byli v šoku,“ řekla lékařka z Liptovské nemocnice Petra Drobuliaková.

ČTĚTE TAKÉ: Další útok medvěda na Slovensku. Zvíře napadlo manželský pár, lidé se schovávali v kolibě

Jen o pár dnů dříve zahynula v Demänovské dolině běloruská turistka, která pravděpodobně utíkala před medvědem a zřítila se ze srázu. „Jsou tam takové skalní prahy, strmé srázy, je to neznačený terén. Ti lidé tam neměli co dělat,“ sdělil záchranář Jaromír Hloušek.

Výčet dalších případů se zatím uzavřel v neděli, kdy na středním Slovensku jeden lesník postřelil druhého poté, co je v lese překvapila medvědice.

Tady to nehrozí, uklidňují odborníci

Podle odborníků v Česku ale podobné problémy nehrozí. A to jednoduše proto, že medvědi u nás prakticky nejsou. V současnosti se pohybuje pouze jeden kus v Bílých Karpatech a v nedalekých Javorníkách na hranici se Slovenskem žije medvědice se dvěma mláďaty.

„Medvědi tady jsou většinou jenom určitou část roku. Potom odcházejí zpět na Slovensko. Pokud tady máme dva, tři, pět medvědů, tak ta šance, že člověk narazí na medvěda, je opravdu minimální, protože většina medvědů se lidem vyhýbá,“ řekl Michal Bojda z Hnutí DUHA Šelmy pro CNN Prima NEWS.

Výjimku tvořila pouze medvědice, která se na podzim 2018 toulala Vsetínskem. Během dvou měsíců roztrhala asi šedesát ovcí a napáchala škody za statisíce korun. O rok později se ale medvědice začala osídleným oblastem vyhýbat. Ochráncům přírody se podařilo nasadit šelmě telemetrický obojek. Později se její stopa ztratila v horách na Slovensku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Medvědí krize na Slovensku: Experti jmenovali několik důvodů, tím hlavním je nezvyklé počasí

Tagy:
medvěd Slovensko podzim Česko okres Vsetín Hnutí DUHA Demänovská Dolina Veľký Javorník