RADAR: Příští týden budou v Česku opět řádit bouřky. Podívejte se, kdy a kde udeří nejsilněji

Déšť

Neděle a začátek příštího týdne budou ve znamení teplého a slunečného počasí. Maximální teploty se budou pohybovat nad 30 stupni Celsia. Zlom by mohl přijít v polovině příštího týdne. Teploty budou sice stále tropické, slunečné počasí ale vystřídají bouřky, místy i silné.

V neděli bude jasno až polojasno, oblačno zejména na severu Česka. Tam by se během dne měly objevit dešťové přeháňky nebo bouřky. Teploty budou opět tropické, denní maxima se budou pohybovat mezi 30 a 34 stupni Celsia. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

ČTĚTE TAKÉ: Silné bouřky u českých hranic si vyžádaly několik zraněných. V Rakousku se hledá vodák

V pondělí meteorologové očekávají jasno až polojasno, přeháňky nebo bouřky pouze ojediněle. Nejvyšší denní teploty budou 29 až 34 stupňů. Také v úterý by mělo být jasno až polojasno s teplotami mezi 29 až 34 stupni.

Zlom by mohl nastat ve středu. Zpočátku by sice podle meteorologů mělo být jasno, během dne se ale obloha bude měnit v oblačnou. Místy by se měly objevit přeháňky a bouřky, které budou v některých oblastech silné. Teploty budou ale stále tropické nad 30 stupni. Silné bouřky by se měly objevovat i v následujících dnech.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Dlouhodobé teploty nad 30 stupni Celsia vedly ČHMÚ k vydání výstrahy. Před tropickými teplotami varují celé území České republiky, a to až do odvolání. Podle expertů hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ doporučují meteorologové.

Tagy: