Slušný Zeman, vtipný Klaus a příjemný Babiš. Jak probíhalo setkání Fialy s expremiéry?

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky setkal v Kramářově vile s devíti svými předchůdci ve funkci. Jak schůzka probíhala a jaká byla atmosféra? O neobvyklé akci, na které chyběli jen expremiéři Sobotka a Tošovský, se rozhořela živá debata. Fiala za svůj nápad získal vesměs pozitivní ohlasy.

„Navzdory tomu, že máme rozdílné názory, pokládám za dobré, aby v této slavnostní chvíli byli pohromadě všichni, kteří stáli v čele vlády, a abychom společně oslavili tento významný svátek,“ napsal k setkání Fiala.

Jeho pozvání přijali Václav Klaus, Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, Jan Fischer, Petr Nečas, Jiří Rusnok a Andrej Babiš. Z akce se podle Úřadu vlády naopak omluvili Josef Tošovský a Bohuslav Sobotka. Stanislav Gross v roce 2015 zemřel.

Mnoho lidí na sociálních sítích vášnivě diskutuje o tom, jak asi setkání probíhalo. Fiala označil akci za zvláštní. „Nejde o to, abychom probírali nějaká konkrétní témata. Myslím, že bychom se na řadě politických otázek určitě neshodli. Nezapomeňme, že se tu sešlo hned několik bývalých i současných politických soupeřů,“ upozornil. Setkání neformálního rázu mělo podle něj ukázat, že nad politickým soupeřením a spory stojí společný zájem Česka.

K večeři se podávala jako hlavní chod telecí svíčková, houbové pyré, cuketa a omáčka albufera. Před tím si mohli účastníci pochutnat na burratě s ovocem, fenyklem, bazalkovým pestem, balzamikovou redukcí a bylinkovým olejem. Dezert pak představovala Pavlova s malinovým sorbetem, lesními plody a šlehačkou. K pití bylo k dispozici bílé a červené víno, pivo, káva a čaj.

Topolánek: Premiéři, jak je neznáte

Akci již veřejně na Twitteru zhodnotil například Mirek Topolánek: „Bylo to nakonec příjemnější, než jsme čekali. Premiéři, jak je neznáte. Slušný Miloš Zeman, vtipný Václav Klaus a příjemný Andrej Babiš. Od Petra Fialy to byl riskantní počin, ale povedlo se to. Pokud jde o Česko, tak musí jít rivalita a nenávist stranou.“ K setkání se vyjádřilo také mnoho současných či bývalých politiků.

„Je mi smutno z mnoha dehonestujících komentářů k tomuto setkání. Některé pány (z nich) mám rád a některé ne. Oni to tak mezi sebou jistě mají také, ale přesto oslavili spolu 30. narozeniny ČR. Byl to skvělý počin a významné respektuhodné gesto. Jsou chvíle, kdy se musíme umět potkat všichni,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09), který sloužil jako ministr financí ve vládách Mirka Topolánka i Petra Nečase.

„ODS měla a má moc šmrncovní, charismatické a chytré premiéry,“ komentovala pak s úsměvem současná ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která se netají tím, že v roce 1997 do ODS vstupovala kvůli Václavu Klausovi.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) pak pochválil Fialu: „Skvělý moment a velkorysost Petra Fialy. Při pohledu na fotku se ptám, který jiný premiér by podobné setkání udělal?“ Jiní politici vyjádřili i nespokojenost. „Prostě žádná premiérka. 33 let svobody – nula premiérek,“ prohlásila senátorka Adéla Šípová. Upozornila tak na fakt, že na společné fotografii jsou ženy pouze v pozicích partnerek.

Tagy: