Smolné čtyři centimetry: Oštěpař Vadlejch je na olympiádě bez medaile. Česko má zatím jen dvě

Jakub Vadlejch obsadil v olympijském finále oštěpařů čtvrté místo výkonem 88,50 metru. Od bronzu ho dělily pouhé čtyři centimetry. Sbírku české výpravy v Paříži i tři dny před koncem her tvoří nadále jen zlato tenistů Kateřiny Siniakové a Tomáše Macháče ze smíšené čtyřhry a týmový bronz kordistů. Oštěpařskou soutěž vyhrál Pákistánec Aršad Nadím v olympijském rekordu 92,97 metru, druhý skončil obhájce zlata a mistr světa Ind Níradž Čopra. Bratři Martin a Petr Fuksovi dojeli ve finále závodu deblkanoí na 500 metrů sedmí.

Vadlejch, který před třemi lety v Tokiu vybojoval stříbro, poslal ve třetí sérii oštěp jen 15 centimetrů pod své letošní maximum, kterým získal v Římě evropské zlato. V té chvíli byl na třetím místě. Pak ho ale předstihl dvojnásobný mistr světa Anderson Peters z Grenady.

DÁLE ČTĚTE: Černá maska a černé brýle: Nebinární americká koulařka zaujala na olympiádě ještě před závodem

Nadím se na velkých mítincích objevuje jen výjimečně, letos házel jen jednou, ale loni na mistrovství světa získal stříbro a odsunul tam Vadlejcha na třetí místo. První pokus přešlápl, ale druhým si zlepšil osobní rekord o více než dva metry a vymazal 16 let starý olympijský rekord Nora Andrease Thorkildsena.

V rozhovoru s českými novináři Vadlejch prohlásil, že Nadím velehodem dlouhým 92,97 metru všechny soupeře zmrazil. „Já si myslím, že tohle je opravdu šach mat pro všechny. Protože 93 metrů z nás tam měl maximálně Peters, ale ten to měl v hurikánu v Dauhá. Takže to byl od té doby boj o druhé místo,“ poznamenal Vadlejch.

Bez medaile skočili i další čeští reprezentanti. Bratři Fuksovi po dramatickém finiši se ztrátou jen 65 setin sekundy na bronzové Španěly Joana Antoniho Morena a Diega Domíngueze cítili, že medaile byla blízko. Shodli se, že to bylo jejich nejlepší společné představení na velké akci. V Tokiu skončili druzí ve finále B. Martina Fuksu nyní čeká páteční singlové semifinále na kilometrové trati a pak případně i boj o vytouženou medaili.

Cyklista Jan Voneš obsadil 12. místo v dráhařském omniu. V závodě skládajícím se ze čtyř disciplín zvítězil Francouz Benjamin Thomas, druhý byl Portugalec Iúri Leitao a třetí Belgičan Fabio van den Bossche. Voneš ještě v Paříži pojede sobotní madison spolu s Denisem Rugovacem.

Veronika Novotná byla na úvod soutěže v moderním pětiboji čtvrtou nejlepší šermířkou. Ze čtveřice reprezentantů v Paříži ale byla jediná s kladnou bilancí zápasů, když vyhrála 22 duelů a 13 prohrála. Lucii Hlaváčkové patří 25. místo, Martin Vlach i Marek Grycz jsou až ve čtvrté desítce.

Semifinále mužů bude pokračovat v pátek parkurem, bonusovým kolem v šermu, plaváním a závěrečnou kombinací běhu se střelbou. Ze dvou osmnáctičlenných skupin vždy devět pětibojařů postoupí do sobotního finále, přičemž dnešní šerm se bude do finále započítávat. Ženy nastoupí do semifinále v sobotu, finále je na programu v neděli.

Taekwondistka Dominika Hronová prohrála v 1. kole ve váze do 57 kg s Kanaďankou Skylar Parkovou na body a vypadla, protože její soupeřka ji následně do oprav nevytáhla. V Paříži se ještě představí Petra Štolbová v sobotní kategorii nad 67 kg. České barvy jsou pod pěti kruhy zastoupeny poprvé od premiéry tohoto sportu na OH 2000 v Sydney.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM: Netradiční zahájení olympiády v Paříži. Po Seině připlulo 160 lodí se sportovci

Tagy:
Tokio Olympijské hry Paříž atletika zlatá medaile finále Česko sport semifinále Jakub Vadlejch oštěpař sportovní událost Anderson Peters sportovní disciplína