Smrt fotbalové legendy. Diego Maradona v 60 letech zemřel na infarkt

Diego Maradona je v nemocnici kvůli problémům psychického rázu, které by však neměly být závažné

Zemřel Diego Maradona

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Diego Maradona zemřel, bylo mu 60 let. Zprávu argentinských médií potvrdil jeho mluvčí. Fotbalová legenda utrpěla infarkt.

Smutnou zprávu jako první zveřejnil argentinský deník Clarín, poté začaly informaci sdílet i další jihoamerické weby a média. Zprávu následně potvrdil Maradonův mluvčí.

Mistr světa z roku 1986 v posledních týdnech trpěl zdravotními problémy. Před dvěma týdny byl konečně propuštěn z nemocnice, kde podstoupil operaci kvůli krvácení do mozku. Sanitka ho přepravila rovnou do rehabilitačního centra, ve kterém se měl léčit ze závislosti na alkoholu.

Právě abstinenční příznaky u Maradony, jenž by v minulosti závislý i na drogách, vyvolaly po operaci komplikace. „Diego má za sebou asi ty nejtěžší chvíle v životě a myslím, že je zázrak, že odhalili to krvácení do mozku, které ho mohlo stát život,“ uvedl tehdy jeho právní zástupce Matias Morla.

Míčový kouzelník Maradona je považován za nejlepšího fotbalistu historie spolu s Brazilcem Pelém. Měl opakovaně vážné zdravotní potíže kvůli svému životnímu stylu – legendární ofenzivní hráč byl závislý na drogách, bojoval s nadváhou a srdečními problémy, kvůli nimž byl často hospitalizován.

Boží ruka

Rodák z Lanúsu dovedl Argentinu k titulu na mistrovství světa roce 1986 v Mexiku, kde se zapsal do historie především ve čtvrtfinálovém duelu proti Anglii. K prestižnímu vítězství 2:1 nad týmem ze země, s níž měla Argentina kvůli předchozí válce o Falklandy napjaté vztahy, pomohl Maradona dvěma památnými góly. Nejprve překonal brankáře Petera Shiltona rukou, kterou později označil za „boží“, a druhý gól vstřelil po úchvatném sólu ze své poloviny hřiště.

Za Argentinu odehrál Maradona 91 zápasů a vstřelil 34 gólů. Zahrál si s ní také ve finále MS 1990. V letech 2008–2010 národní tým rovněž trénoval.

Kromě rodné země je Maradona hrdinou také v Neapoli, kam přišel v roce 1984 z Barcelony. Průměrný tým z jihu Itálie pouze 165 cm vysoký Argentinec pozvedl a vyhrál s ním dvakrát ligu, jednou domácí pohár a také Pohár UEFA.

Mezinárodní federace FIFA Maradonu označila v roce 2000 společně s Pelém za nejlepšího fotbalistu 20. století. Maradona vyhrál v anketě internetové hlasování, o dvacet let starší Brazilec si zase cenu FIFA vysloužil díky hlasům fotbalových funkcionářů, novinářů a trenérů.

Tagy: