Smrt v makovém poli. Narkomani nahrazují heroin nebezpečným „óčkem“, některé to stojí život

V makovém poli nalézá smrt čím dál více narkomanů,

Smrt muže v makovém poli

Detektivové z Národní protidrogové centrály vyšetřují smrt muže, kterého našli při sekání makového pole. Podle kriminalistů dlouhodobě užíval drogy. Je možné, že se předávkoval při sklízení makovic. Látka získaná z těchto plodů má podobné účinky jako heroin.

Do makových polí se často vydávají nezvaní hosté. Sezona jim začíná v červnu a pokračuje celé léto. Narkomani drogu získávají ze sušené makové šťávy nebo ze sušiny makovic.

„Existuje více výrobních postupů. Výroba trvá několik hodin,“ popsala pro Krimi Zprávy Lucie Šmoldasová, mluvčí Národní protidrogové centrály.

Narkomani podle policistů tzv. „óčko“ většinou nevyrábějí kvůli zisku; potřebují ho pro vlastní potřebu anebo ho dají někomu z komunity. Na polích někdy kempují celé léto. Sklízí úrodu, v zimě pak drogu vyrábí. Nahrazuje jim heroin, má totiž dost podobné účinky, jen s nižší kvalitou.

„Je to riziko i v tom, že se jim zvyšuje tolerance. Potřebují zvyšovat dávky, takže se stávají více závislými,“ řekl psycholog Ivan Douda ze Střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In pro CNN Prima NEWS.

Snadno dostupná droga může rychle zabít. Uživatel totiž těžko odhadne dávku, kterou jeho tělo snese.

„Pro mnoho z nich je to novum. Zkouší to metodou pokus a omyl,“ vysvětloval Douda.

Jen v Praze letos drogy z makovic stály za smrtí šesti lidí.

„Ve Středočeském kraji bylo při sekání makového pole nalezeno tělo mrtvého muže, který dlouhodobě užíval opioidy. Jestli jeho smrt přímo souvisela právě s touto látkou, prokáže až soudní pitva,“ dodala Šmoldasová.

Makovice proměňoval v heroin také někdejší kytarista punkové kapely Plexis Jan Jukl. Do domu, kde drogy vařil, si pro něj přišla zásahovka zrovna v momentu, kdy seděl na záchodě. Drogy bral přes dvacet let, několikrát stanul i před soudem. Podle informací Krimi Zpráv ho policie kvůli nim prověřovala i letos.

ČTĚTE TAKÉ: Proč lidé tvrdošíjně odmítají evakuaci? I kvůli paralýze, popsala odbornice a poradila postup

Tagy: