Rána pro turisty i místní. Světoznámá pláž v Řecku zůstane uzavřená, podle úřadů je nebezpečná

Světoznámá řecká pláž Navagio na ostrově Zakynthos s vrakem lodi zůstane zavřená i nadcházející léto. Zákaz platí pro turisty i místní. Důvodem jsou obavy odborníků ze sesuvů půdy.

„Bezpečí rezidentů a návštěvníků je nade vše. Rozhodnutí vychází z nových vědeckých dat Ochranné organizace proti seismickým aktivitám (OASP), místo není bezpečné i vzhledem k vysokému počtu návštěvníků na místě během turistické sezony,“ citoval řecký web Greek City Times ministra turistiky Vasilise Kikiliase.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbená turistická destinace dělá „úklid“: Přichystala tvrdý zákaz, a to výhradně pro cizince

Tým expertů z OASP doporučil uzavření pláže na základě návštěvy místa z 8. března, která byla součástí pravidelného vyhodnocování její bezpečnosti. Odborníci tvrdí, že vykazuje nezanedbatelné riziko sesuvu půdy kvůli erozi okolních útesů.

Pláž je uzavřená už od loňského září po zemětřesení o síle 5,4 Richterovy stupnice, které způsobilo pád několika velkých kamenů z okolních útesů přímo do zátoky. Bezpečnost Navagia bude přezkoumávána dvakrát ročně.

Loď jménem Panagiotis měla v roce 1980 ztroskotat při velké bouři, údajně pašovala několik tun cigaret a alkoholu, které si poté rozebrali místní. Podle některých zdrojů ji ale dopravila na břeh řecká vláda, aby podpořila turistický ruch. Každopádně to pláž, na kterou se nejde dostat jinak než po moři, udělalo slavnou.

Tagy: