Smutek v pražské zoo. Lední medvěd Tom uhynul po převozu do Kazachstánu, ředitel zuří

Lední medvěd Tom z pražské zoologické zahrady, který letos na jaře odjel na doporučení koordinátora evropského chovného programu do zoo v Almaty v Kazachstánu, nečekaně uhynul. Novinářům to ve středu řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Důvodem byla podle zoo v Almaty intoxikace organismu v důsledku dlouhodobého onemocnění. Podle Bobka ovšem Tom odjížděl z pražské zoo bez jakýchkoliv příznaků. Zoo Praha to chce řešit s Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií (EAZA).

„Dnes (22. 5. pozn. red.) jsme z Almaty dostali zprávu, že Tom 4. května zemřel. Tom odsud odlétal 28. března a ten transport proběhl bez větších problémů, od nás Tom odcházel v pořádku, bez sebemenších klinických příznaků čehokoliv,“ řekl Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt oblíbené pštrosice zdrtila kansaskou zoo. Spolkla klíče, které ukradla zaměstnanci

Ze zoo v Almaty podle Bobka pražská zahrada obdržela zprávu o samci medvěda naposledy 15. dubna s tím, že je v pořádku. Almaty Zoo však uvedla, že podle pitvy byla příčinou smrti intoxikace organismu v důsledku chronického hnilobného zánětu čelních a nosních dutin s úplným ucpáním nosních průduchů s obsahem hlenu a nekrotickou hmotou, což vedlo k otoku mozku. „Jedná se o dlouhodobé onemocnění. Medvěd přijel nemocný již z vaší zoo,“ napsala Almaty Zoo pražským kolegům.

„Pro nás je šokující, že Almaty Zoo nám tuhle zprávu 18 dnů tajila, a budeme chtít vyšetřování té věci na úrovni Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií, protože na jejich doporučení tam Tom odešel,“ řekl Bobek. Na sociální síti X pak napsal, že bude požadovat důsledné vyšetření medvědovy smrti. „S našimi pochybnostmi se obracíme na EAZA, velvyslanectví ČR v Kazachstánu a rovněž na velvyslanectví Kazachstánu v Praze,“ napsal.

Smyslem transportu Toma do Kazachstánu bylo podle Bobka to, že v tamější zoo jsou lepší podmínky a lepší výběh. „Navíc tam měl dostat šanci na rozmnožování,“ sdělil Bobek.

Do zoo minulý týden přijeli dva noví samci

Loni v září museli veterináři z pražské zoo kvůli nevyléčitelnému onkologickému onemocnění utratit samici Bertu, do letošního jara tak zůstal Tom jediným ledním medvědem v trojské zoo. Minulý týden do výběhu v trojské zahradě dorazili noví lední medvědi – bratři Aleut a Gregor z varšavské zoologické zahrady.

Ti se nyní seznamují s novým výběhem, zatím jsou před skly expozice zábrany, aby návštěvníci nechodili příliš blízko. Podle Bobka je to mimo jiné proto, aby si medvědi zvykali postupně, například na návštěvníky se psy, ale také proto, že medvědí samci se baví vyhazováním plastových hraček mimo výběh. Zoo na lidi apeluje, aby jim předměty neházeli zpět, protože to berou jako motivaci toto chování opakovat.

Lední medvěd Tom se narodil v listopadu 2007 v brněnské zoo a do Prahy dorazil před téměř 15 lety. Ve výběhu žil se samicí Borou a její dcerou Bertou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Exotická Plzeň: V jezírku našly děti axolotla, ve střeše tramvaje se ukryl hroznýš královský

Tagy: