Exotická Plzeň: V jezírku našly děti axolotla, ve střeše tramvaje se ukryl hroznýš královský

Exotická zvířata v Plzni

V Plzni se našla exotická zvířata

Obyvatelé západočeské metropole objevili během posledních dní několik exotických zvířat. Silný zápach upozornil na mrtvolu dvoumetrového hroznýše královského, který se ukryl v podhledu tramvaje. Z jezírka nedaleko centra Plzně vylovily děti hráběmi axolotla mexického. „Byl úplně zmrazený,“ popsala CNN Prima NEWS objev jedna ze žaček tamní školy.

Strážníci nevěřili svým uším, když se na tísňové lince dozvěděli, že ve čtvrti Roudná našly děti obojživelného vodního dráčka. „Obrátila se na nás 38letá žena, že při procházce s dětmi v Pramenní ulici nalezla v jezírkách axolotla mexického,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí plzeňské městské policie Jana Pužmanová.

ČTĚTE TAKÉ: Drama na Plzeňsku: Autobus plný lidí zachvátily plameny. Z vozidla zbyl jen ohořelý kus šrotu

Axolotla si v jezírku všimli žáci, kteří zpracovávali přírodovědný projekt. „Byl úplně zmrazený a nejdřív jsme si mysleli, že je mrtvý,“ řekla pro CNN Prima NEWS žákyně 7. A Kateřina Krbcová. „Byli jsme tam ráno po osmé hodině a teplota klesala pod bod mrazu. Předpokládáme, že nějaký terarista se toho zvířete chtěl zbavit,“ doplnila učitelka přírodopisu Eva Králová.

Školáci se po poradě s učitelkou rozhodli, že zvíře, které v jezírku nemělo co dělat, zachrání. „Vzali jsme hrábě a trochu jsme si ho k sobě přisouvali a dali ho do kýblu. Měřil tak 15 centimetrů,“ doplnila pro CNN Prima NEWS další žákyně 7. A Kateřina Beroušková.

Strážníci zvíře od školáků převzali, následně ho umístili do přepravního boxu a odvezli do plzeňské ZOO. „Máme tady ocasatého obojživelníka, který se jmenuje axolotl mexický. Je to albinotická forma, v přírodě se vyskytuje v tmavém zbarvení a obývá chladné vody mexických jezer,“ řekl pro CNN Prima NEWS ošetřovatel expozice Akva Tera Filip Hais.

Další kuriózní nález zvířete nahlásili pracovníci plzeňských dopravních podniků při údržbě jedné z tramvají. „Byl nalezen mrtvý had, který tam byl pravděpodobně delší dobu, ale až po jeho smrti bylo kvůli silnému zápachu zjištěno, že se schovával právě ve stropním podhledu tramvaje,“ popsal pro CNN Prima NEWS mluvčí plzeňského dopravního podniku René Vávro.

I v tomto případě na místo přijela hlídka městské policie, která mrtvého hada odvezla ve speciálním vaku k další likvidaci. „Mohlo se jednat o hroznýše královského. Je to asi nejkurióznější nález hada na veřejnosti, který jsem zažil,“ doplnil Hais.

Není jasné, jak se téměř dvoumetrový škrtič do tramvaje dostal. Je možné, že cestoval se svým chovatelem. Ostatně loni v srpnu vyděsil pasažéry tramvaje číslo 4 v Plzni třiapadesátiletý muž, který měl kolem krku omotanou užovku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Padl trest za znásilnění a pokus o vraždu v Plzni. Mladého Ukrajince čeká 19 let vězení

Tagy:
jezírko Plzeň axolotl Plzeňský kraj obecní policie hroznýš královský Plzeňské městské dopravní podniky Roudná Zoo