Smutná zpráva pro rockery: Zemřel bouřlivák ze Scorpions. Úžasný člověk, truchlí kapela

Ve věku 61 let zemřel v úterý James Kottak, bývalý bubeník kapel Scorpions a Kingdom Come. Informoval o tom web TMZ, kterému to potvrdila hudebníkova dcera Tobi.

James Kottak je známý především díky působení v německé hardrockové kapele Scorpions. K ní se připojil v roce 1996 a stal se jejím nejdéle sloužícím členem. V roce 2016 ji však musel opustit kvůli alkoholismu, informuje web TMZ, kterému zprávu o úmrtí potvrdila Kottakova dcera Tobi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Měli bychom dát Hance volnost, řekl Margita. Prozradil i plány do nového roku

„Velmi smutná zpráva, náš drahý přítel a bubeník James Kottak zemřel ve věku 61 let. James byl úžasný člověk, skvělý muzikant, který miloval svou rodinu. Byl to náš ‚bratr od jiné matky‘ a bude nám opravdu chybět. Rock and roll navždy, odpočívej v pokoji, Jamesi,“ napsala na Facebooku skupina Scorpions.

Very sad news … our dear friend and Drummer for 20 years James Kottak has passed at the age of 61 … James was a...

Posted by Scorpions on Tuesday, January 9, 2024

Kottak byl také původním členem skupiny Kingdom Come, kde působil jako bubeník v letech 1987–1989 a později od roku 2018 až do své smrti.

Mimo jiné hrál i v dalších kapelách, jako jsou KrunK, Montrose, Wild Horses a Buster Brown. Vedle hudby se objevil i v několika televizních reality show – zejména v pořadu Ex-manželky rocku z roku 2012.

Kottak byl v letech 1996 až 2010 ženatý s mladší sestrou Tommyho Leeho, 59letou Athenou Bassovou, s níž měl syna Matthewa, jemuž je nyní 27 let.

V roce 2014 byl Kottak na měsíc uvězněn za to, že se v Dubaji opil a ukázal prostředníček muslimům, informoval web Daily Mail. Kottak měl začít nadávat a stáhnout si kalhoty poté, co vypil pět sklenic vína při letu z Moskvy. Byl zadržen na cestě do Bahrajnu, kde měl vystoupit na koncertu Velké ceny Formule 1. Bubeník se rozčílil a rozkřičel, když v tranzitní hale uviděl pákistánské a afghánské cestující, kterým pak podle svědků začal nadávat. Jeden z policistů pro deník The National uvedl, že na jejich adresu řekl: „Co je to za odporný zápach?“ Kottak dostal pokutu v přepočtu zhruba devět tisíc korun a byl vyhoštěn. K pití se přiznal, popřel však, že by na veřejnosti neslušně gestikuloval a nadával muslimům.

Kottak byl známý také svými politicky konzervativními názory. „Napsal jsem novou píseň ‚Get out of My Kountry‘ neboli nepleťte se do mého prostoru! Už nepotřebujeme žádné cizince. Nedokážeme vyřešit ani problémy s bezdomovci?! Až vyřešíme tohle, postaráme se o všechny ostatní...,“ řekl v červnu roku 2019.

O tři měsíce později se na Twitteru rozepsal o „mezirasových párech v reklamách“. „Víte, je mi zle z každé druhé reklamy, kde jsou mezirasové páry, to není realita. Je to Hollywood, který nám to cpe. Nemám žádné přátele, kteří by žili v této kategorii,“ uvedl hudebník. Rasově motivovaný příspěvek pak sdílel i v listopadu 2019: „Dobře, takže podíl černochů v USA je asi 13 %, tak proč jsou ve všech reklamách zastoupeni 50 až 60 %?“ napsal tehdy Kottak.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr obrany USA ležel na JIP, Bidenovi to řekli až za tři dny. Média píší o velké ostudě

Tagy:
hudba Facebook hudební skupina USA bubeník Scorpions James Kottak Montrose Buster Brown