Smutný konec baseballové pohádky. Česko na šampionátu skončilo po porážce s Austrálií

Čeští baseballisté se rozloučili s prestižním World Baseball Classic (WBC) prohrou s Austrálií 3:8. Výběr trenéra Pavla Chadima v tokijské skupině B skončil s jednou výhrou a třemi porážkami. O konečném umístění národního týmu rozhodne duel Korejců s Čínou, v případě výhry korejského týmu skončí Češi čtvrtí a kvalifikují se na příští WBC v roce 2026. Pokud zvítězí Čína, bude o pořadí rozhodovat minitabulka mezi Českem, Koreou a Čínou.

Čeští baseballisté zahájili svoji premiéru na WBC velkolepou výhrou nad Čínou po obratu v závěrečné směně 8:5, čímž způsobili na světové scéně značný rozruch. Ve druhém zápase po vedení 1:0 po dvou směnách prohráli s favorizovanými Japonci 2:10 a Korejcům po pěti inkasovaných bodech hned v první směně podlehli 3:7.

K TÉMATU: Češi zažívají baseballové Nagano. Tým amatérů na elitním turnaji porazil Čínu, sní o postupu

Utkání s Austrálií bylo šest směn vyrovnané. Nadhazovači Martinu Schneiderovi sice v první směně odpálil Alex Hall jednobodový homerun, ale víc český hasič soupeřům nedovolil. O vyrovnání na 1:1 se postaral kapitán Petr Zýma po odpalu amerického rodáka Erica Sogarda.

O výhře Australanů rozhodly závěrečné tři směny, v nichž soupeř udělal celkem sedm bodů. Nadhazovači Marek Minařík a Daniel Padyšák čelili tvrdým odpalům, na chvilku zastavil australský nápor mladík Michal Kovala, ale i on byl střídán a zápas dokončil Jan Tomek.

Za stavu 1:6 ještě vykřesaly v osmé směně naději české odpaly a po ráně Marka Chlupa doběhli pro dva body Vojtěch Menšík a Sogard. V dohrávce poslední směny naplnili baseballisté i díky střídajícím hráčům mety, ale zápas ukončil dvojaut australské obrany.

Češi zaujali svět

Český tým, připravující se v amatérských podmínkách, se již účastí na turnaji vyšplhal na vrchol baseballu. Úvodní výhrou nad Čínou si pak hráči získali ještě vyšší pozornost. „Prokopli jsme baseballovou bublinu,“ komentoval úspěch trenér Chadim. O sympatickém příběhu nadějných sportovců, kteří se v běžném životě věnují profesím jako hasič, neurochirurg či učitel, psal i deník New York Times či webový portál nejvyšší baseballové ligy Spojených států.

Pavel Chadim a vnější polař Arnošt Dubový v rozhovoru pro CNN Prima NEWS poznamenali, že hlavním cílem vysněné asijské mise bylo nakazit Českou republiku baseballem. Aby lidé objevili kouzlo „nejrychlejších šachů“ na světě.

Po vystoupení v Tokiu uvidí čeští fanoušci reprezentaci při zářijovém mistrovství Evropy, které se bude konat v Brně, Ostravě, Praze, Třebíči a Blansku.

Tagy: