Sněhová kalamita na Slovensku. Skiareály v Tatrách zavřely, na dálnici bouraly desítky aut

Sever Slovenska i jih Polska se potýkají s přívaly nového sněhu, situaci komplikuje silný vítr. Ve Vysokých Tatrách zastavila provoz lyžařská střediska v Tatranské Lomnici, ve Starém Smokovci a na Štrbském plesu. Úřady v okrese Žilina vyzvaly lidi, aby zůstali doma a pokud to není nutné, nejezdili o víkendu autem na severní Slovensko. Nepříznivé počasí se očekává i v neděli. Polský Tatranský národní park je kvůli nebezpečí pádu lavin celý uzavřený pro turisty.

Slovenské ministerstvo vnitra v souvislosti se silným sněžením a větrem eviduje více než 100 mimořádných situací, jde zejména o nesjízdné silnice nebo ztížený přístup do obchodů a zdravotních středisek. Na některých místech jsou lidé bez dodávek elektrického proudu.

ČTĚTE TAKÉ: Počasí ochromilo i Česko. Kde hrozí největší nebezpečí? Sledujte RADAR

Na dálnici D1 směrem z Popradu na Prešov se srazilo osm aut, na tom samém místě, ale v opačném směru, o něco později havarovalo 30 aut. Nehoda se obešla bez vážnějších zranění. Kvůli nulové viditelnosti, silnému větru a hustému sněžení silničáři pod Tatrami uzavřeli několik silničních tahů, včetně dálnice v této oblasti. Až dvouhodinová zpoždění vlaků hlásí železnice.

I v těch částech Slovenska, kde sněhová kalamita není, musejí lidé počítat s následky nepříznivého počasí. Třeba v Bratislavě podle zpravodajské televize TA3 silný vítr lámal stromy nebo převracel billboardy. V části okresu Veľký Krtíš na jihu země jsou záplavy.

Slovenská horská služba varuje před pohybem v horách. Čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí platí ve Vysokých a Západních Tatrách, v Nízkých Tatrách a na Malé Fatře. V některých částech Tater napadlo za poslední dni až 150 centimetrů sněhu. Na hoře Chopok v Nízkých Tatrách dosáhl vítr rychlosti přes 120 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu.

Polský Tatranský národní park na svých internetových stránkách informoval, že na žádost horské služby je kvůli špatnému počasí a lavinovému nebezpečí uzavřená celá polská strana Tater. Turisté nesmějí chodit na cesty pro pěší, trasy pro běžkaře ani na sjezdovky.

Podle televize TVN24 se situace v nejbližších dnech nezlepší. Průvodce po národním parku Tomasz Zajonc televizi řekl, že je to poprvé, co byl celý národní park uzavřený kvůli nebezpečí lavin. Vysvětlil, že v současné situaci už samotná přítomnost lidí v údolí může způsobit, že se ze svahů, které dolinu obklopují, může utrhnout lavina. A může být podle něho tak velká, že se nezastaví v údolí, ale až na protější stráni.

Také na polské straně Beskyd horská služba odrazuje od výletů do hor a varuje, že kvůli tomu, že většina cest je zavátých, by měli záchranáři problém dostat se k turistům v nesnázích. Na zemi leží asi metrová vrstva sněhu, někde jsou ale dvoumetrové závěje.

Ve Slezském vojvodství ve vsi Cisiec se ráno vyvrátil strom na rodinný dům. V jeho troskách našli hasiči mrtvou starší ženu. V tomto polském regionu bylo ráno bez dodávek elektřiny více než 10 tisíc domácností.

Špatná situace panuje v dopravě na jihovýchodě Polska. Problémy jsou na hlavním silničním tahu vedoucím od Krakova směrem na Zakopané, kde mají auta problémy v kopcích a tvoří se dlouhé kolony. Ucpaná je i silnice vedoucí od slovenské hranice do Nowého Targu, protože na ní uvázly kamiony. I když silničáři sníh odhrnují, vítr cesty znovu zavane.

Tagy: