Vítr ochromil Česko. Bez elektřiny byly tisíce domácností, na řadě míst kolabovala doprava

Vítr v Česku v sobotu lámal stromy a způsobil poruchy dodávek elektřiny. Komplikoval také provoz na silnicích a železničních tratích. Hasiči měli stovky výjezdů, kromě odklízení stromů zabezpečovali také střechy. Situace se odpoledne začala postupně uklidňovat. Problémy byly mimo jiné na severu Moravy, v Olomouckém kraji, na Vysočině, v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji či na východě Čech.

Navečer zůstalo bez elektřiny ještě několik tisíc domácností. ČEZ jich k 18:00 evidoval asi 3 500, hlavně ve Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Na distribučním území, které spadá pod skupinu E.ON, bylo potřeba kolem 16:30 obnovit dodávky asi pro 1 500 odběratelů, především na jihu Moravy a ve Zlínském kraji.

Hasiči měli kvůli počasí, nehodám a popadaným stromům stovky výjezdů. Práci jim na mnoha místech komplikoval vítr. V Olomouci například zajistili střechu na vazební věznici. V Sobědruhách na Teplicku vítr zlomil stožár. V Kadani na Chomutovsku hasiči zajišťovali uvolněné fotovoltaické panely. Jen za dopoledne měli hasiči v Moravskoslezském kraji 272 výjezdů souvisejících se silným větrem. Odstraňovali hlavně spadlé stromy a větve, upevňovali střechy.

ČTĚTE TAKÉ: Pozor na sníh a silný vítr, varují meteorologové. Kde hrozí nebezpečí?

Komplikace v dopravě

Kvůli sněhu je uzavřená silnice mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice na Olomoucku. Na Orlickoústecku bude podle webu Dopravniinfo.cz až do nedělního večera uzavřena silnice 11 mezi Čenkovicemi a Červenou Vodou, na kterou popadalo velké množství stromů.

Z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů a pádů stromů na koleje zůstává zastavený provoz na regionální trati 294 mezi Hanušovicemi a Starým Městem pod Sněžníkem na Šumpersku. Předpokládané ukončení omezení je podle údajů zveřejněných Správou železnic ve 20:30. Kvůli větru odpoledne nejezdily vlaky ani mezi Valšovem a Rýmařovem a omezen byl provoz také mezi Libercem a Harrachovem a dále do Polska.

Popadané stromy a mráz komplikovaly dopravu na řadě míst v Ústeckém kraji. „Od 21. hodiny večerní do 6. ranní vyjely jednotky v Ústeckém kraji k 84 zásahům na spadlé stromy a větve na komunikace nebo dráty vedení,“ informovali hasiči na svém Twitteru. Nejvíc zásahů bylo v okresu Ústí nad Labem. Tam jednotky vyrážely celkem k 20 zásahům.

„V Chomutově spadl strom na dvě zaparkovaná auta. Na devíti místech zajišťovali hasiči uvolněné plechy na střeše. V Sobědruhách vítr zlomil stožár. V Kadani se uvolnily fotovoltaické panely. V Přestanově spadlo vedení vysokého napětí,“ vyjmenovali další problémové úseky ústečtí hasiči.

„Od páteční 22. hodiny do 8. hodiny ranní jsme zasahovali u 143 událostí. Vlivem silného větru se jednalo o spadlé stromy, větve, dráty elektrického vedení a lampy veřejného osvětlení. Následky budeme odstraňovat v průběhu celého dne,“ informovali hasiči Středočeského kraje na Twitteru.

Popadané stromy komplikovaly dopravu také na Vysočině. Vozovky jsou v regionu hůře sjízdné. „Od 3:00 jsme na integrovaném operačním středisku přijali vícero oznámení o spadlých stromech. Zaznamenáváme i informace o hůře sjízdných vozovkách, a to na různých místech kraje,“ informovala policejní mluvčí Vysočiny Michaela Lébrová.

Hasiči v Olomouckém kraji od rána odstraňovali popadané stromy a zajišťovali utržené střechy. Od 03:00 do 15:00, kdy se situace uklidnila, evidovali v souvislosti se silným větrem více než 165 událostí, uvedla na webu mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Silný vítr způsobil na některých místech v kraji i výpadky elektrického proudu. Mimo provoz kvůli tomu byly dopoledne například lanovky a vleky v lyžařském areálu Ski aréna Karlov v Karlově pod Pradědem v Jeseníkách.

Kvůli silnému větru v sobotu zůstala uzavřená ostravská zoo. „Zoologická zahrada a botanický park Ostrava zůstane v sobotu 4. února uzavřena návštěvníkům kvůli velmi silnému větru. Hrozí pád větví. Děkujeme za pochopení,“ sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Po pátečním silném větru je uzavřená také liberecká zoo. Vítr tam způsobil škody za tisíce korun, poškodil oplocení a zábradlí. Řádění vichřice se tam stalo osudným jednomu z hříbat koně převalského, kterému spadlý strom způsobil tříštivou zlomeninu. Zoologové ho po konzultaci s veterinářem nechali uspat. Úraz by nebylo možné vyléčit. Ostatní zvířata jsou v pořádku.

Tagy: