Sníh začne příští týden roztávat. Budou Vánoce na ledě, nebo na blátě?

Sněhové radovánky

Čekají nás Vánoce na sněhu?

Během příštího týdne začne napadlý sníh roztávat. Jaké ale bude počasí na Vánoce, zatím nevíme. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martin Adamovský.

Česko zasypal sníh. Na hřebenech Šumavy ho najdeme až 70 centimetrů. Přestože se nejedná o naše nejvyšší pohoří, pokrývá například Blatný vrch necelých 80 centimetrů sněhové pokrývky. „Příští týden už bude teplejší a sníh, který v pátek napadl, v nížinách postupně roztaje,“ prozradil meteorolog.

Na horách sníh vydrží

„V následujících hodinách začne sněžit na Šumavě, kde by mohlo připadnout až pět centimetrů sněhu. V neděli nás zasáhne okluzní fronta. Příští týden bude srážek minimálně. Sníh na horách by měl vydržet, bude ale spíše těžší a vlhký,“ řekl v pátek večer Adamovský.

Meteorologové vydali výstrahu před náledím, která platí do sobotního dopoledne. „Náledí se opravdu tvoří. Jak bude sníh odtávat, pravděpodobně se bude tvořit i během dalších dnů a nocí,“ varoval Adamovský.

Budou letos bílé Vánoce?

Snad každý by si přál, aby letos byly bílé Vánoce. „Můžeme se kouknout zpětně, jak to bylo v minulých deseti letech. Nejmenší pravděpodobnost (bílých Vánoc) je v Plzni, kolem 15 %. V Praze to je kolem 20 % a v Liberci okolo 50 %. Pokud se přesunete na hory nad tisíc metrů nad mořem, pravděpodobnost dosahuje 80, někde i 90 %. V tuto chvíli to ale ještě nemůžeme říct,“ uvedl meteorolog.

Kdy se tedy s jistotou dozvíme, zda budou Vánoce na ledě, nebo na blátě? „Týden před Vánoci budeme moudřejší, ale uvidíme, jak se situace bude vyvíjet. Pokud bude počasí proměnlivé, i týden dopředu to bude malinko nejisté,“ dodal Adamovský.

Tagy: