Náklady na energie zdraží potraviny o deset procent, varuje Večeřová. Ekonomové oponují

Privátních značek přibývá, jejich původ je ale mnohdy nejasný.

Potraviny zdraží navzdory slibům

Rostoucí náklady na energie by mohly zvednout i ceny potravin. Od příštího roku až o deset procent. S varováním přišli v pořadu 360° na CNN Prima NEWS jak zástupci obchodů, tak i výrobců. Je tedy možné, že od ledna plánované snížení DPH o tři procenta u potravin, spotřebitelé vůbec nepocítí.

Ještě do nedávna na sebe házeli vinu za drahé potraviny. „Agrobaroni mají dostatek prostoru, aby zlevnili,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Obchodní přirážka se pohybuje okolo sta procent,“ sdělila prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak ušetřit a vyzrát na ceny v obchodech? Nemějte velké oči, radí ekonomové

Teď je ale vše jinak. Potravináři a obchody táhnou za jeden provaz a společným nepřítelem jsou energie. „České firmy mají jedny z nejdražších energií v Evropě, a to se jim hůře konkuruje. Už tak české potravinářství je pod velkým konkurenčním tlakem ze zahraničí,“ popsal Prouza v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Skupina nákladů soustavně roste a rozhodně tady není prostor pro zlevňování. Můžu souhlasit s panem Prouzou, že může dojít k nárůstu do 10 procent,“ dodala Večeřová.

Ekonomové nejsou tak skeptičtí. Tvrdí, že obchody se jen vymlouvají, aby nemusely od příštího roku promítnout do koncových cen snížení DPH o tři procenta právě u potravin. „Na nový rok se vždycky najde nějaký důvod, proč šly náklady nahoru a proč nemohla klesnout cena,“ uvedl ekonom Vít Hradil. „Třeba chleba do léta rostl a od té doby neklesá. Když se potom dělají výzkumy, proč je problém zrovna ve chlebu, tak se všichni odkazují na energie, že jsou letos sice levnější, ale že se bojí, že v budoucnosti zase zdraží,“ popsal ekonom Petr Bartoň.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se v tomto sporu přidává na stranu ekonomů. „Neočekávám, že by se to mělo projevit ve finálních cenách potravin,“ řekl ministr. Se zástupci obchodních řetězců se má opět setkat na začátku prosince. Tématem má být snížení DPH u potravin.

Tagy:
jídlo Evropa energie obchod ekonom DPH Tomáš Prouza Dana Večeřová Potravinářská komora České republiky Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky