Jak ušetřit a vyzrát na ceny v obchodech? Nemějte velké oči, radí ekonomové

Lidé jsou v nákupech umírnění a ceny v obchodech klesají.

Lidé šetří, ceny v obchodech klesají

Když se vám zboží zdá drahé, nekupujte ho. Podobné rady ekonomové dávají už roky. Celá věc však není tak přímočará, jak se na první pohled zdá. Experti spíše míní, aby lidé nenakupovali zbytečně do zásoby, ale raději porovnávali ceny napříč obchodními řetězci. Jejich zástupci pak chválí zákazníky za to, že ve srovnání s jinými roky už nevyhazují tolik potravin.

Maloobchodní tržby klesají už šestnáct měsíců v řadě. Vypovídá to mimo jiné o tom, že lidé šetří. Ekonomové i přesto apelují na to, aby zákazníci neměli při návštěvách obchodních řetězců velké oči.

ČTĚTE TAKÉ: Cena surovin klesá, pečivo i tak dál zdražuje. Něco je špatně, kritizuje Prouza

Ekonomka Jana Matesová upozorňuje na velké nákupy do zásoby. „Teď opravdu není doba na to, abychom tímto způsobem shromažďovali jídlo. Dává to totiž obchodníkům signál, že lidé tuto taktiku akceptují,“ pronesla pro CNN Prima NEWS.

Peněžence také prospěje, když se před nákupem porovnají ceny jednotlivých obchodů. A není potřeba být zrovna sběratelem slevových letáků. Porovnávat se dá i na internetu. „U potravin v podobě polotovaru, pro něž platí vysoká cena, je lepší čekat na akční nabídku,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ekonom Štěpán Křeček.

Experti rovněž doporučují nakupovat takzvané privátní značky, které nabízejí produkty velmi podobného složení jako od tradičních výrobců, avšak jsou levnější. „Jenom tím, že zboží nemá svou konkrétní značku jako vlajkovou loď, může být prodáváno levněji. Proto není nic špatného sledovat tyto privátní značky,“ vysvětlil ekonom Petr Bartoň.

Češi byli rekordmany v plýtvání, nyní dbají na kvalitu

Zástupci obchodů tvrdí, že zákazníci v minulosti nakupovali v mnohem větší objemu, jenže na úkor kvality. Trend se ale prý nyní mění. „Vidíme, že si naopak snaží udržet kvalitu, a tak si ve výsledku z obchodu odnesou méně potravin,“ řekl pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Češi byli v minulosti rekordmany v plýtvání potravinami. Velká část toho, co si dnes lidé nekoupí, vypovídá o menší zbytečné spotřebě,“ dodal. Podle nejnovějšího průzkumu Mendelovy univerzity potravinami plýtvá až 80 procent Čechů. Nejvíce vyhazují jídlo příslušníci generace Z, tedy lidé narození mezi lety 1996 a 2009.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejen nulová daň na potraviny. Proč je v Polsku výrazně levněji než v Česku?

Tagy: