Meghan o šikaně a urážkách v těhotenství: Lidskost zmizela, musí přijít kulturní změna

Zapomněli jsme na naši lidskost, a to se musí změnit, pronesla na festivalu SXSW u příležitosti Mezinárodního dne žen Meghan Markleová. Narážela zejména na chování lidí na sociálních sítích. S návštěvníky se podělila o vlastní zkušenosti s údajnou šikanou na internetu a ze strany bulvárních médií. Kritika se na ni a jejího manžela prince Harryho sesypala především poté, co se stáhli z britské královské rodiny.

Vévodkyně ze Sussexu kritizovala zejména „zdánlivě nekonečnou toxicitu“ sociálních sítí. „Většinu šikany a urážek, které jsem zažívala na sociálních sítích a na internetu, jsem zažívala v době, kdy jsem byla těhotná s Archiem a Lili,“ uvedla Markleová podle BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Chtěla žít jak princezna na zámku, ale skončila v „chatrči“. Meghan závidí Kate, říká expertka

Od podobných komentářů si prý nyní v zájmu své pohody udržuje odstup. Lidé v některých částech mediální a digitální sféry „zapomněli na naši lidskost“, dodala na každoročním festivalu SXSW, kde vystoupila jako hlavní řečník. Svou ženu z první řady sledoval i princ Harry.

Vévodkyni ze Sussexu údajně také znepokojuje, že na sebe na sociálních sítích „chrlí“ nenávist i ženy navzájem. „Když si přečtete něco hrozného o ženě, proč to sdílíte se svými přáteli? Kdyby šlo o vaši kamarádku, maminku nebo dceru, nedělali byste to,“ řekla.

Podle webu Deadline Markleová k chování lidí na internetu uvedla, že „systematická změna musí přijít současně s tou kulturní“. BBC připomíná, že vévoda ze Sussexu a jeho žena se stali terčem ostré kritiky, zejména v britském bulvárním tisku, když se stáhli z královské rodiny a veřejného života. Pod drobnohledem se pár opět dostal po odhalujícím rozhovoru pro Oprah Winfreyovou.

S posluchači se na panelové diskusi podělila také o příběh, kdy jako jedenáctiletá dívka napsala dopis gigantu Procter & Gamble, který vyrábí spotřební zboží. Postěžovala si v něm na sexismus v reklamě propagující prostředek na mytí nádobí. Po jejím naléhání se reklama změnila. „Váš hlas není malý, jen musí být slyšet,“ řekla obecenstvu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Historik Kovář o vztahu Harryho a Meghan

Tagy: