Žilková o Stropnickém: Neměl ani tušení, že jeho syn Matěj je gay. Byl to pro něj šok

Že je Matěj Stropnický homosexuál, se jeho otec, herec, politik a současný velvyslanec ČR v Izraeli Martin Stropnický dozvěděl mezi posledními. I jeho druhá manželka Veronika Žilková o tom věděla dříve než on. Proto mu chtěla dopřát ještě jednoho syna, aby jejich rod „nevymřel“. Narodil se jim syn Melichar, který po osmi měsících zemřel.

S první manželkou, textařkou a scénáristkou Lucií Stropnickou, jejímž otcem byl známý textař Zdeněk Borovec, měl Martin Stropnický tři děti: Matěje, Annu a Františku. Jejich vztah skončil rozchodem v roce 2005. Poté se Martin Stropnický zamiloval do herečky Veroniky Žilkové, kterou si vzal v roce 2008, a narodila se jim dcera Kordula. Pak se ovšem dozvěděl zprávu, která ho ranila. Jeho syn Matěj mu oznámil, že je gay.

„Praha je malá a já věděla o dva roky dříve než Martin, že Matěj je homosexuál. Mlčela jsem. Když mu to pak Matěj řekl, byl z toho v šoku,“ popsala v knize Dělte dvěma herečka. Proto se rozhodla, že svému muži porodí ještě miminko.

„Chtěla jsem Martinovi dopřát syna, díky kterému by jejich rod pokračoval po meči. Proto jsem ve svých pětačtyřiceti letech riskla další dítě. A víte, co bylo zvláštní? Od začátku jsem tušila, že je to špatně. Říkala jsem si: ‚To přece není možné, že bych vyhrála, že by se mi podařilo třetí manželství a chlapeček,‘“ přiblížila Žilková.

Když jejich chlapeček zemřel, Martin byl silnější než Veronika

Pro dítě už měli vybrané jméno Melichar. V osmém měsíci těhotenství ji ovšem lékaři sdělili, že chlapeček, kterého čeká, má brániční kýlu. Když se narodil, lékaři miminku ještě život zachránili, po osmi měsících ale zemřelo. Veronika dodnes oceňuje, jak byl v tu chvíli Martin silný a jak ji v nejtěžších chvílích podržel.

„Jakmile nám oznámili, že Melichar umírá a nejde s tím nic udělat, nemohla jsem u toho být. Zdekovala se a šla hrát Deskový statek do Činoheráku, ale Martin tam zůstal. Já se ocitla v takovém deliriu tremens. Tehdy jsem pochopila, že je Martin silnější než já. Má mraky chyb, je málo citlivej, ale poprvé v životě jsem byla v něčem druhá a jsem pyšná, že mám doma toho prvního. Teprve nedávno mi řekl, jak to proběhlo. Nosil to v sobě těch čtrnáct let, než byl schopný mi říct, jak to bylo vteřinu po vteřině. Věděla jsem, že je dobře, že jsem u toho nebyla, protože vidím na Martinovi, jaké má trauma. Já ho měla tehdy, on teď,“ svěřila se Veronika.

Tagy: