Souček pobavil bramborovým salátem a dál válí. Vede nad Ronaldem a Messim, píše se

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Tomáš Souček stále výrazněji demonstruje, že West Ham před necelým rokem udělal zlatý tah, když se tehdy fotbalistu Slavie rozhodl přivést do Londýna. V pátek gólem rozsekl těsně před koncem zápas Premier League na hřišti Evertonu a po utkání perlil ohledně doposud nepoznaného našlapaného anglického programu v období Vánoc.

Ačkoliv Souček nehraje na útočné pozici, po 17 zápasech je druhým nejlepším střelcem West Hamu. Když „Kladiváři“ zahrávají roh, soupeři nespouštějí z muže s číslem 28 na zádech oči. Jenže on se stejně dokáže pověsit do vzduchu a hlavou dopravit míč do sítě.

Pátý gól v ligové sezoně dal český záložník trochu jinak. Obránce Aaron Cresswell vypálil směr brána Evertonu tvrdou ránu, která byla lehce sražena, ovšem pouze do místa, kde číhal Souček. Jen nastavil placírku a šlo se slavit. Sám autor gólu ihned mával směrem k dalšímu exslávistovi Vladimíru Coufalovi, aby se připomnělo nedávné narození jeho dcery. A tak několik hráčů „Hammers“ rozkývalo ruce a poslalo pozdrav malé Natálce.

West Ham porazil tým z Liverpoolu 1:0 a Součkova trefa byla tou vůbec první v celé anglické nejvyšší soutěži v roce 2021. Jméno rodáka z Havlíčkova Brodu pak opět rychle „frčelo“ na sociálních sítích. A logicky byl žádaným respondentem pro média.

Když byl reportérkou stanice BT Sport dotázán na to, jak zvládal svůj premiérový hektický zápasový program během svátků – tolik typický pro Anglii – Souček přišel s bezprostřední odpovědí. „Bylo to pro mě těžké, protože dříve jsem měl v České republice během Vánoc tři týdny volna a jedl hodně bramborového salátu,“ smál se.

Rozhovor sdílel na svém Twitteru kapitán West Hamu Declan Rice a k tomu napsal: „Skvělý kluk. Jak ho můžete nemilovat? BIG TOM.“

Do Anglie přišel Souček na konci loňského ledna a West Ham později Slavii zaplatil 19 milionů liber (zhruba 550 milionů korun), což je rekordní částka za odchod z české ligy. Podle expertů to ale je vzhledem k tomu, jak stěžejní součástku v sestavě londýnského celku 25letý fotbalista tvoří, dost málo.

„19 milionů liber je absolutně levná položka, když si vezmeme, jak klíčový hráč pro ně zatím je,“ uvedla ve studiu BT Sport expertka Rachel Brownová-Finnisová, bývalá brankářka. Vedle ní stojící Leon Osman, někdejší hráč Evertonu, dodal: „On a Declan Rice dělají práci za tři možná čtyři fotbalisty.“

A se zajímavým dodatkem večer přišel renomovaný web Goal.com, který Součka porovnal se dvěma pravděpodobně největšími fenomény současného fotbalu. Zatímco Lionel Messi a Cristiano Ronaldo doposud v roce 2021 nevstřelili gól, „Suk“ už trefu má. To, že Messi s Ronaldem zatím v lednu nedostali příležitost se trefit, je věc druhá.

Tagy: