Soud potrestal učitele z gymnázia v Krupce za sexuální zneužívání. Odsedí si 28 měsíců

Bývalý učitel biskupského gymnázia v Krupce na Teplicku Miroslav Lachman si za zločin pohlavního zneužití odsedí dva roky a čtyři měsíce. Ve čtvrtek o tom rozhodl Okresní soud v Teplicích, který bývalému učiteli také zakázal pracovat jako učitel nebo vychovatel na dobu šesti let. Odsouzený přiznal vinu, ne však v celém rozsahu. Rozhodnutí je pravomocné, strany se vzdaly práva na odvolání. Muži hrozilo až deset let vězení.

Odsouzený pedagog podle rozsudku sexuálně zneužil tři studentky, kterým ještě nebylo 15 let. Přiznal, že s jednou ze svých obětí měl dlouhodobý vztah. „Neměl jsem začít vztah s někým v jejím věku. Vznikl z toho devítiletý vztah, milovali jsme se,“ sdělil před soudem Lachman. „Nebylo to tak, že bych přemýšlel, plánoval a někoho se snažil svádět,“ řekl. „Vnímám to jako svoje obrovské selhání a zasloužím si za to být potrestán,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vychováváme si generace násilníků i obětí, varuje expertka. Volá po změně systému

Státní zastupitelství muže obžalovalo z pohlavního zneužití a sexuálního nátlaku. „Sám si sáhněte do svědomí, jak vaše jednání ovlivní její partnerský život do budoucna,“ reagoval soudce. Pedagogovi hrozily dva roky až deset let vězení, protože se trestného činu podle žalobce dopustil z pozice učitele. Lachman už na gymnáziu od loňska nepůsobí.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o odsouzení za zločin, tak skutečně jiný druh trestu než nepodmíněný to neumožňuje,“ uvedl soudce s tím, že jednou z přitěžujících okolností je, že muž spáchal více trestných činů. Naopak za polehčující okolnost soud označil dosavadní bezúhonnost odsouzeného a také částečné přiznání viny.

„Soud stanovil, že jednání pana obžalovaného bylo trestné, a uložil trest, který jsem byl ochoten akceptovat, to znamená nepodmíněný trest odnětí svobody. Proto jsem se vzdal práva na odvolání, řekl novinářům státní zástupce Tomáš Sosna, který navrhoval trest 32 měsíců odnětí svobody.

Nutil dívku, aby mu seděla na klíně

Sporný bod obžaloby se podle učitele týkal události na táboře, kam studenti gymnázia jezdili. Odsouzený na minulém jednání soudu uvedl, že je skutek popsaný chybně. Oběť mu seděla při jedné z táborových her na klíně, když jeli autem. Podle státního zástupce učitel poškozenou při jízdě osahával, odsouzený tvrdil, že to nebylo proveditelné. Ve čtvrtek doplnil, že měl brát v potaz její nesouhlas a situaci přehodnotit ve chvíli, kdy mu na klíně sedět odmítla. Všechny mimoškolní aktivity jsem dělal rád, bavily mě, protože jsem tím chtěl pomoci společnosti a obohatit lidi,“ dodal pedagog s tím, že své skutky nechce zlehčovat.

Na jednání vypovídali ještě dva svědci ke spornému bodu obžaloby. Jedním z nich byla kamarádka oběti, která uvedla, že s dotyčnou seděla ve zmiňovaném vozidle. Měla jako všichni ostatní cestující zavázané oči a nic neviděla. Oběť se ale usednutí na klín učitele bránila a po vystoupení z vozidla podle slov svědkyně nadávala. Svědkyně je také jednou z obětí odsouzeného, její část se neprojednávala vzhledem k přiznání viny pedagogem. S problémem se oběti svěřily jinému učiteli, který byl u soudu také jako svědek. Uvedl, že o nestandardním vztahu odsouzeného ke studentkám se na škole mluvilo, přesto ho tvrzení dívek překvapilo.

Soud rozhodl, že poslední bod obžaloby, který byl podle odsouzeného učitele sporný, překvalifikuje na přečin útisku. „Je zřejmé, že iniciátorem usednutí na klín byl obžalovaný. Rovněž není sporné, že poškozená s tím opakovaně vyslovila nesouhlas,“ řekl soudce. „Za této situace to je donucení jiného zneužitím svého vlivu k tomu, aby něco konal,“ doplnil. Nevyloučil, že se učitel poškozené dotýkal, mohlo ale jít o doteky mimoděk.

Na pedagoga podala trestní oznámení kvůli podezření ze zneužívání nezletilých studentek škola. Reagovala tak na podněty, které získala loni v březnu. Rozsudek je pravomocný, státní zástupce i odsouzený muž se vzdali práva na odvolání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vrah z Olomouce chce pro svoji oběť vyznamenání od Pavla. Vrchol cynismu, nechápal soudce

Tagy:
učitel krimi Teplice soud Krupka pohlavní zneužívání