Zvrat v případu Terezy v Pákistánu: Soud ji zprostil obžaloby z pašování drog

Tereza H.

Zvrat v kauze Terezy v Pákistánu, která měla pašovat drogy

Pětadvacetiletá Češka Tereza H., kterou v Pákistánu nepravomocně odsoudili k 8 letům a 8 měsícům vězení za údajné pašování heroinu, byla v pondělí zproštěna obžaloby. Informaci potvrdilo redakci CNN Prima NEWS ministerstvo zahraničních věcí.

Podle informací webu Blesk.cz vzal soud v úvahu nesprávně provedené vyšetřování případu Terezy H. a jeho rozhodnutí má být konečné. Nyní by se měl chystat příkaz k jejímu propuštění.

„Mohu potvrdit, že podle telefonické informace advokáta Terezy H. byl dnes (v pondělí pozn. red.) rozsudek odvolacího soudu v Láhautu zprošťující, což znamená, že bez ohledu na další vývoj bude moci v následujících dnech opustit Pákistán a přicestovat do České republiky,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová.

Mladá Češka totiž s dřívějším verdiktem, kdy měla zaplatit pokutu a byla odsouzena k trestu odnětí svobody v délce 8 let a 8 měsíců, nesouhlasila, a v dubnu podala odvolání. Tomu soud vyhověl. V cele strávila bezmála čtyři roky. Zadržena byla v lednu roku 2018 na letišti v pákistánském Láhauru. Celníci u ní v kufru nalezli kolem devíti kilogramů heroinu.

Zadržovaná Češka od počátku tvrdí, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií. V přepočtu částka tedy vychází na zhruba 19,5 milionu korun.

Tagy: