Soud poslal do vazby primátora Hrabáče. Eskorta ho odvezla bez nasazených pout

Soud rozhodoval o vazbě pro primátora Hrabáče.

Primátor Chomutova ve vazbě

Soud v Chomutově ve čtvrtek rozhodl o tom, že obviněný chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO) půjde do vazby. Ve vazbě nakonec skončili tři ze 14 obviněných, včetně bývalého ředitele Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libora Tačnera. Reportér CNN Prima NEWS Kristián Šujan uvedl, že Hrabáč neměl při odchodu od soudu nasazená pouta, což není zvykem.

Soud pro rozhodování o vazbě přijal různá opatření, Hrabáč byl například odveden bočním vchodem, do soudní síně se obžalovaní dostávají mimo chodbu, tedy mimo prostor pro veřejnost. Žalobce Jan Svoboda řekl, že se na tom domluvili společně se soudem a obhájci obviněných. Důvodem pro návrh na uvalení vazby na tři ze 14 obviněných je podle něj obava z maření vyšetřování, ovlivňování svědků a obava z pokračování trestné činnosti. „U všech tří ... jsem navrhoval důvod koluzní vazby, to znamená, aby neovlivňovali svědky nebo nemařili vyšetřování, a zároveň důvody vazby předstižné, to znamená, aby neopakovali trestnou činnost,“ uvedl Svoboda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslanec ANO Růžička dostane od státu 276 tisíc. Kvůli trestnímu stíhání musel odstoupit

Chomutovského primátora a dalších 13 lidí plus pět firem policie po úterním zásahu obvinila z machinací s tendry.

Jednání obviněných se týkalo podle náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové stavebních zakázek různých veřejných zadavatelů, trestné činnosti se podle kriminalistů dopouštěli od roku 2022 do současnosti. Pachatelé nebo firmy v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody, popsala činnost podezřelých. Dodala, že stíháni jsou kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení. Hrabáčovi hrozí až 12 let vězení.

Mezi obviněnými jsou i ředitelka chomutovského zooparku Věra Fryčová, ředitel chomutovské městské policie Tomáš Douda, advokát Tomáš Kindl či politik z Karlovarského kraje, který je v současné době v zahraničí.

Hrabáč byl lídrem kandidátky ANO pro krajské podzimní volby, vedení hnutí ho již z kandidátky vyškrtlo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Volby v červnu by vyhrálo ANO se ziskem přes 30 procent hlasů. Nově by prošla i Přísaha

Tagy: