Soud uznal expremiéra Nečase, jeho ženu a Bočka vinnými v kauze trafik pro poslance ODS

Jana Nečasová a expremiér Petr Nečas

Soud s expremiérem Nečasem

Soud uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i spoluobžalovaného bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka vinnými v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS. Všichni dostali podmíněné a peněžité tresty. Za podplacení jim hrozilo až šestileté vězení.

Expremiér Nečas byl potrestán podmínkou v délce 2,5 roku a peněžitým trestem ve výši milion korun. Jeho manželka Jana a Roman Boček dostali dvouleté podmíněné tresty a mají zaplatit 300 tisíc korun. Verdikt není pravomocný, trojice vinu odmítá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šlachta ke kauze Nečasové: Máme dvě spravedlnosti. Pro politiky, další pro obyčejné lidi

„Skutkový děj byl jednoznačně prokázán,“ uvedla předsedkyně senátu Anežka Pudilová. Soud podle ní vycházel nejen ze záznamů odposlechů obžalovaných, ale i dalších důkazů. Zejména ale v odposleších bylo podle ní možné rozlišit, že v případě jednání s třemi tehdy rebelujícími poslanci se běžná politická jednání přesunula do „neformální“ roviny.

Trestné činnosti se podle soudkyně zcela bezpochyby dopustil nejen Nečas, ale i jeho žena a Boček. V jednáních s poslanci nebyli pouze prostředníky, ale byli často aktivnější než bývalý předseda vlády. Motivaci Nečasové pak ilustrovala podle předsedkyně senátu zejména jedna z jejích SMS, kde napsala, že „maká jako jediná, aby svět zůstal jejich“. Ženě soud uložil také desetiletý zákaz vykonávat vysokou funkci ve státní správě.

Kauza trafik přispěla před deseti lety po policejním zásahu na úřadu vlády k pádu Nečasovy vlády. Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili.

Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Nečas byl již dříve pravomocně odsouzen. V květnu dostal roční podmínku a peněžitý trest 100 tisíc korun za lživou výpověď ve prospěch manželky v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Stal se tak prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze.

Tagy: