Dozorci jsou nevinní, vězeňkyni netýrali, rozhodl pardubický soud. Někteří plakali úlevou

Přes tři roky se táhl případ dozorců obžalovaných z mučení vězeňkyně ve Světlé nad Sázavou. Tu měli připoutat a hodiny trýznit, což po celou dobu popírali. V úterý pracovníky vězeňské služby pardubický krajský soud definitivně osvobodil. Možné je už pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Na začátku dlouhého procesu bylo podezření z týrání trestankyně Alice Večerkové, ženy známé z různých reportáží CNN Prima News pro mnoho jejích excesů z minulosti. V pražském bytě v otřesných podmínkách chovala psy, želvy, plazy a u paneláku měla uvázaného koně. Způsobila nespočet policejních honiček, nehod, byla několikrát soudně trestaná. Momentálně je stále ve vězení. Nedávno byla z Pankráce převezena do opavské věznice.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku začal nejspíš největší drogový proces v historii. Hlava gangu ale stále uniká

Za mřížemi vězení ve Světlé nad Sázavou se měla v lednu 2020 vzpouzet nařízení dozorců a vyhrožovat jim fyzickým napadením. To vedlo k razantnímu řešení. Na dobu několika hodin ji dozorci měli připoutat dvojími pouty k mřížím okna v pozici ukřižované, podle nadřízených z věznice takový postup nebyl nezákonný.

„Tady padlo, že to nemuselo být úplně přiměřené. Ono se to hezky hodnotí s odstupem od stolu a se zpožděním, než na tom místě samém,“ uvedl v úterý obhájce Josef Kopřiva.

„Já se domnívám, že motivem jednání obžalovaných vůči poškozené bylo to, aby poškozenou jednak potrestali, jednak ponížili a jednak donutili k tomu, aby se jim omluvila za své předchozí nevhodné verbální jednání,“ kontroval státní zástupce Lukáš Vodička.

Soud uznal, že situace mohla být zřejmě řešena jinak a že některé okolnosti zákroku si zaslouží prozkoumání, ovšem v rámci kázeňského řízení. Trestný čin se prý nestal. Po letech tahanic všech šest dozorců v úterý osvobodil. Jednoho zprostil viny, u zbylých pěti rozsudek zrušil. Někteří tak odcházeli z jednací síně v slzách.

„My jsme si mysleli, že nám nikdo nevěří, hlavně u soudu. Nejdůležitější bylo prostě prokázat to, že my tu pravdu máme,“ řekla po vynesení rozsudku dozorkyně Lada Hacurová.

Teď budou jednotliví dozorci naopak zvažovat případné další kroky a rozhodovat se, zda se vůbec vrátí na své původní pracoviště. Alice Večerková po nich také chtěla za prožité útrapy milionové odškodnění. Tento nárok jí soud neuznal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Posun v případu zabité fenky na Pardubicku. Střílel soused, ukazuje video. Hrozí mu vězení

Tagy:
vězení soud zprávy krimi dozorci mučení Alice Večerková Krajský soud Pardubice Světlá nad Sázavou