Exministryni Valachové hrozí až tři roky vězení. Soudkyně dala podnět k jejímu stíhání

Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Valachové hrozí trestní stíhání

Soudkyně Pavla Hájková z Obvodního soudu pro Prahu 1, která posuzovala část dotační kauzy kolem bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty, dala státnímu zástupci podnět k zahájení stíhání exministryně školství Kateřiny Valachové (dříve ČSSD), a to kvůli křivé svědecké výpovědi.

Podle soudkyně Valachová nemluvila pravdu, když u soudu vypovídala o pracovních a smluvních vztazích s advokátkou Petrou Novákovou. Ta poskytovala ministerstvu školství právní služby v letech 2016 až 2017, kdy Valachová byla v jeho čele. Ve čtvrtek o tom informoval server Seznam Zprávy. Za zmíněný přečin jí hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Valachová uvedla, že ji policie ani žalobci ve věci nekontaktovali. Státní zástupci to odůvodnili tím, že v kauze podali odvolání, kterým se bude nyní zabývat Městský soud v Praze. „Budeme čekat na to, jak důkazy posoudí odvolací soud, a až bude rozsudek pravomocný, tak podnět posoudíme,“ řekl webu obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Zpravodajský web připomněl, že v květnu 2017 zasahovala na ministerstvu policie a obvinila Peltu a tehdejší náměstkyni ministerstva Simonu Kratochvílovou. Další část kauzy, která se dostala k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, se týkala krácení daně a Nováková v ní byla obžalována spolu s bývalým úředníkem ministerstva Zdeňkem Břízou. Soudkyně oba nepravomocně zprostila obžaloby. Nyní dokončila písemné znění rozsudku a v něm napsala o podnětu ke stíhání Valachové.

Valachová vypovídala u soudu i v hlavní části kauzy, v níž Pelta dostal loni v listopadu za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení a Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku. Pelta, Kratochvílová i státní zastupitelství se proti rozhodnutí na místě odvolali.

Tagy: