Soudy odkládají líčení. Lidé si musí počkat na rozvod nebo rozhodnutí o střídavé péči

Soud

Soudy odkládají rozvody i líčení o péči dětí

Rozvod v době pandemie koronaviru není samozřejmostí. Soudy totiž mnohá líčení odkládají, a lidem se tak často stává, že si na vystoupení z manželství musí počkat. Odklady se ale týkají i dalších sporů, například o střídavou péči nebo o majetek.

Pan Václav, který si přál zůstat v anonymitě, se s bývalou partnerkou nedokázal domluvit na tom, kam jejich syn nastoupí do školy. Rozhodnout měl soud. Ten ale stání odročil kvůli koronavirové epidemii. „Situace to není moc příjemná, protože škola už začala a syn někam začal chodit. Soudní stání bylo několikrát odročeno. Samozřejmě chápeme situaci, která nastala, ale když se jedná o děti, a ne o majetek, je to nepříjemné,“ popsal účastník odloženého soudního sporu.

Soud má rozhodnout nejdřív v prosinci. A pokud se přikloní k matce, bude muset jeho syn přestoupit na jinou školu. „Nejistota je i pro mě hrozně nepříjemná, protože si myslím, že kdybych synovi měl říct v půlce roku, že bude chodit jinam, nenesl by to moc dobře,“ uvedl pan Václav.

Stres ale zažívají v druhé vlně koronavirové epidemie například i ti, kteří se chtějí nechat rychle rozvést. „Někdo chce třeba začít podnikat nebo si chce něco koupit na hypotéku, ale musí počkat, až nebude mít společné jmění manželů,“ vysvětlil jeden z problémů této situace advokát Jan Kubica z Prahy. Podle něj soudy jednotlivá líčení odsunuly u více než poloviny jeho klientů.

Odročuje se i kauza Pelta

Městský soud v Praze má celkem 60 místností. Minulý týden se ale jednalo pouze v polovině z nich. Soudci totiž mohou na základě doporučení ministryně spravedlnosti odročit jednání, kde by měla být veřejnost. „Netýká se to věcí, kde by hrozilo zmeškání zákonných lhůt, tedy například rozhodování o vazbě nebo předběžných opatřeních,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Kvůli koronaviru se však odročují i některé mediálně sledované kauzy. Tento týden se tak neuskuteční například soud kvůli údajným manipulacím se sportovními dotacemi, kde figuruje někdejší předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta.

Tagy: