Dětská sestra údajně zavraždila osm novorozenců. U dalších deseti se o to měla pokusit

Lucy Letby.

Sestra v Británii vraždila nedonošené děti

V britském hrabství Cheshire ve čtvrtek stane před soudem třicetiletá sestra novorozeneckého oddělení Lucy Letby. Podle obžaloby v nemocnici, kde pracovala, zavraždila osm novorozenců. Policie ji kvůli podobným případům zadržela už celkem třikrát během posledních dvou let, vždy ji ale pro nedostatek důkazů propustila.

Lucy Letby je kromě vražd osmi miminek obviněna také z deseti pokusů o vraždu. K násilnému usmrcení novorozenců mělo dojít v nemocnici ve městě Chester. Poprvé ji policie v souvislosti s případem zadržela už v roce 2018, poté znovu o rok později. Naposledy zdravotní sestru zadržela tento týden v úterý.

Policie zahájila vyšetřování poté, co se mezi lety 2015 a 2016 objevilo na novorozeneckém oddělení o 10 procent vyšší množství úmrtí, než bylo průměrně obvyklé. Zatímco mezi lety 2009 až 2014 v nemocnici zemřela nanejvýš tři miminka za rok, v roce 2015 to bylo osm dětí a v roce 2016 pět dětí.

Úmrtí na neonatálním oddělení byla nejprve vyšetřována interně. Lékaři zjistili, že novorozenci zemřeli na selhání srdce a plic. Nebylo možné je resuscitovat. Na končetinách také měli nezvyklé skvrny, příčinu úmrtí se však lékařům nepodařilo zjistit, proto byla k případu přizvána policie. Vyšetřovatelé se zabývali také šestnácti incidenty na oddělení, které však úmrtím novorozenců neskončily.

„Je to již více než tři roky, co jsme začali vyšetřovat několik úmrtí miminek a kolapsů na neonatálním oddělení nemocnice v Chesteru,“ řekl hlavní vyšetřovatel policie v Cheshire Paul Hughes. Tým podle něj dělal všechno pro to, aby odhalil příčinu několika úmrtí co nejrychleji. „V červenci 2018 jsme zadrželi zdravotnici. Ta byla následně propuštěna, neboť jsme prošetřovali další důkazy,“ vysvětlil Hughes.

Podle přátel by neublížila ani mouše

Již dříve někteří přátelé a známí zdravotní sestry vyjádřili pochybnosti, zda by byla podobného činu schopná. Jeden z jejich přátel ji popsal jako „profesionální zdravotní sestru oddanou své práci snů, která by neublížil ani mouše“. V roce 2013 se Lucy Letby také stala tváří kampaně na výběr financí pro dostavbu dětského oddělení nemocnice.

Přestože nemocnice nezjistila příčinu zvýšeného počtu úmrtí, během interního vyšetřování došla k několika nesrovnalostem. Mezi nimi například nedostatečný dohled zkušených lékařů, mezery ve směnách zdravotnického personálu a neochota některých zaměstnanců dojít si pro radu ke zkušenějším kolegům.

V důsledku zvýšeného podílu dětských úmrtí nemocnice přestala pečovat o miminka mladší 32 týdnů a zrušila tři inkubátory.

Tagy: