Sparta plná emocí: Křetínský u rozhodčích, Čvančarova (ne)ruka i Krejčího gesto

Sparta jede, nedělní výhra nad Brnem byla už osmou ligovou v řadě. Ačkoliv rudí prohrávali, dokázali zápas otočit a zvítězit 3:1. Utkání hrané před více než 17 tisíci diváky však nabídlo nejen čtyři góly, ale i několik kontroverzních momentů.

Skóre otevřel v 17. minutě brněnský Jakub Řezníček. Už 17. trefa aktuálně nejlepšího střelce ligy byla přinejmenším hodně hraniční. VAR ale záběr, kdy by byl útočník Zbrojovky v ofsajdu, nenašel. Branka platila.

ČTĚTE TAKÉ: Vyvraždím ti rodinu a osobně tě skřápnu. Brankář Vsetína čelí po incidentu na ledě výhrůžkám

Letenští následně góly Ladislava Krejčího mladšího a Jana Kuchty otočili a v závěru poločasu mohli dokonce svůj náskok ještě navýšit. Čvančara dostal míč za brankovou čáru, sudí ale gól neuznali. Důvod? „Od jeho hlavy se míč odrazil do ruky, proto nemohla být branka uznána. A žádný záběr neprokázal, že to ruka nebyla,“ prohlásil po utkání hlavní rozhodčí Marek Radina pro O2 TV.

Kontroverzní na tom celém je fakt, že záběry neprokázaly ani to, že by se míč ruky opravdu dotknul. „Jestli to tak sudí vyhodnotili, tak musí mít pravdu. Jsou na hřišti proto, aby dělali rozhodnutí,“ uvedl kouč Sparty Brian Priske. Každopádně platilo původní Radinovo rozhodnutí ze hřiště, tudíž zřejmě regulérní gól neplatil.

Do akce jde Křetínský

Právě tyto dvě zmíněné situace se ale s největší pravděpodobností nelíbily majiteli letenského celku Danielovi Křetínskému. Ten se proto rozhodl zajít si k arbitrům ještě během utkání pro vysvětlení. „O poločasové přestávce vstoupil do kabiny rozhodčích pan Daniel Křetínský v doprovodu hlavního pořadatele. Slušnou formou požádal o vysvětlení dvou herních situací a následně kabinu rozhodčích opustil,“ napsal v zápise o utkání Radina. Na co se majitel Sparty reálně ptal ale nekonkretizoval. „Disciplinární komise se případem určitě bude zabývat,“ potvrdil webu iSport.cz její předseda Richard Baček.

Krátce po zahájení druhé půle se ale Sparta třetího gólu přeci jen dočkala. Její náskok navýšil Tomáš Wiesner a rudí už si tři body utéct nenechali. Po závěrečném hvizdu ale ještě došlo na jednu velmi zajímavou událost. Postaral se o ni kapitán domácích Krejčí. Ten zavelel a mužstvo se vydalo oslavit vítězství s protilehlou tribunou, nikoliv před kotel, který se vrátil na svá místa poté, co od 9. listopadu bojkotoval domácí zápasy. Na to ultras reagovali mohutným pískotem.

Z respektu k protilehlé tribuně

„Bylo to mé rozhodnutí. Jak fanoušci mohou ukázat svůj postoj, třeba pískáním, tak my taky. Celou dobu jsme dřeli, potřebovali fanoušky na každém domácím zápase. Stalo se, co se stalo, to je za námi. Z respektu k protilehlé tribuně, která byla pokaždé plná a konaly se tam děkovačky, to bylo správně. Věřím, že fanoušci z kotle i příště přijdou, že tyhle věci budou hozené za hlavu. Pak bude děkovačka zase taková, jako vždycky byla,“ okomentoval pozápasové dění Krejčí.

Trenér Priske by byl rád, kdyby to ultras vzali pozitivně. „Není to krok proti nim, ale uznání fanoušků, co s námi byli po celou sezonu. Rozhodnutí týmu jsem akceptoval. Hráči to udělali z vlastní vůle, takové hráče mám rád,“ konstatoval hlavní muž sparťanského realizačního týmu.

Vztahy s ultras budou sparťané moci doma utužovat už ve středu, kdy je čeká pohárový duel s Českými Budějovicemi. Následně po utkání v Pardubicích přijde na řadu derby se Slavií.

Tagy:
Daniel Křetínský AC Sparta Praha Ladislav Krejčí Jan Kuchta FC Zbrojovka Brno Jakub Řezníček Brian Priske