Spartu známe dobře, je silná, ale chceme postoupit, říká nejdražší hráč Rapidu Vídeň

Pokud se někdo ze současného týmu rakouského fotbalového klubu Rapid Vídeň, který se v úterý utká se Spartou Praha ve druhém předkole kvalifikace Ligy mistrů, dá označit za kometu až hvězdu, tak je to on. Ercan Kara.

Od zvláštního zpravodaje CNN Prima NEWS ve Vídni.

Pětadvacetiletý útočník přišel do týmu vídeňského celku, který je s 32 ligovými tituly rakouským rekordmanem, v lednu 2020 za 200 tisíc eur, v přepočtu tedy za zhruba pět milionů korun, z SC Horn. Během roku a půl se podle odborného portálu Transfermarkt.de, který sleduje přestupy a hodnoty hráčů po celé zeměkouli, posunul svými výkony na 3,5 milionu eur (téměř 90 milionů korun). Jeho hodnota stoupla téměř osmnáctkrát.

A svůj progres potvrdil i v prvním soutěžním zápase nové sezony. Čtyři dny před duelem se Spartou hostil Rapid doma v prvním kole Rakouského poháru třetiligovou Viktorii Vídeň a Ercan Kara v deváté minutě otevřel skóre. Rapid porazil městského rivala 6:0.

„Sparta Praha je stejně silná jako ti dva soupeři, které jsme mohli dostat. Proto tvrdím, že jsme při losu neměli štěstí. Sparta je skutečně dobré mužstvo a čeká nás těžká práce,“ říká Kara v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS pár hodin před utkáním kvalifikace Rapid Vídeň – Sparta Praha.

Co napadne rakouského fotbalistu, když uslyší jméno Sparta Praha?
Že jde o tradiční český a velmi dobrý klub. Že skoro každý rok hraje v evropských pohárech. Pro každý rakouský tým je to těžký soupeř.

Dají se oba kluby, které se střetnou v předkole Ligy mistrů, srovnat?
Určitě dají. Minimálně tím, že pokud vím, Sparta je v Česku stejně tak tradiční a úspěšný klub jako Rapid v Rakousku. Oba navíc ve svých zemích dosáhly rekordního počtu mistrovských titulů. A tím, že Rakousko sousedí s Českem, s nímž má společnou minulost, je tento dvojzápas o to prestižnější.

Sparta je v Česku stejně tak tradiční a úspěšný klub jako Rapid v Rakousku. Oba navíc ve svých zemích dosáhly rekordního počtu mistrovských titulů. A tím, že Rakousko sousedí s Českem, s nímž má společnou minulost, je tento dvojzápas o to prestižnější.

Jak to bylo po červnovém losování? Znamená pro vás osobně Sparta Praha úlevu? Tedy schůdnějšího soupeře než Celtic Glasgow či PSV Eindhoven?
Úlevu? No to v žádném případě. Myslím, že Sparta Praha je stejně silná jako ti dva soupeři, které jsme mohli dostat. Proto tvrdím, že jsme při losu neměli štěstí. Sparta je skutečně dobré mužstvo a čeká nás těžká práce.

Berete to aspoň tak, že Praha je přece jen blíž než Eindhoven nebo Glasgow ve Skotsku, tedy že vás nečeká tak náročné cestování?
Ano, to je pravda a snad to může být i určitá výhoda. Ale my jsme na cestování v evropských pohárech zvyklí. To prostě k fotbalu na mezinárodní úrovni patří. Hlavně aby už se mohlo hrát před diváky, protože atmosféra hráče vždy vyhecuje.

Kolik jste toho o Spartě věděl před losováním? Znal jste ji? A kolik toho víte nyní, pár hodin před prvním vzájemným utkáním?
Díky té blízkosti jsem Spartu samozřejmě znal, věděl jsem, že hraje v evropských pohárech, a zachytil jsem i některé její výsledky. No a teď samozřejmě vím více. Mám to tak vždy, že po losování se dívám na příštího soupeře. Takže jsem si něco našel na internetu, podíval jsem se na hráče. Další práce je na trenérovi, aby nás dobře připravil.

Který z hráčů v kádru Sparty Praha vás zaujal?
Přiznám se, že jmena neznám. Ale samozřejmě ten mladý, který má nejvyšší hodnotu (Adam Hložek, pozn. red.), ano, ten, co byl na Euru. Ale v kádru jsem podle statistik našel i další dobré hráče. Budeme muset být velmi obezřetní.

Může být pro Rapid výhodou, že neměl žádného hráče na mistrovství Evropy? Tudíž si všichni odpočinuli a ani v přípravě nikdo nechyběl.
Nemyslím si, že by to hrálo nějakou roli. V obou týmech jsou profesionálové a dobří hráči, takže se se vším umějí vypořádat. A že jsme byli v přípravě kompletní, je jen další plus.

Kádr Rapidu opustil před sezonou talentovaný Yusuf Demir, který odešel na hostování do FC Barcelona. Jak moc bude chybět?
Yusuf byl velmi dobrý hráč, proto si ho Barcelona vybrala. (Smích) Jasně, v minulé sezoně byl jedním z nejdůležitějších a hodně týmu pomohl. Ale… V kádru máme dost dobrých hráčů na to, abychom ho nahradili – a všichni se o to budou snažit už v zápase se Spartou.

Mám mnoho snů. Ale teď chci každopádně hrát co nejlépe. Ještě lépe než v minulé sezoně. A také bych chtěl dosáhnout s Rapidem lepších výsledků a větších úspěchů.

Může ve dvou vzájemných kvalifikačních duelech hrát nějakou roli fakt, že kádr Sparty má podle expertů vyšší hodnotu než ten Rapidu?
To si nemyslím, i když jde o zajímavou statistiku. Důležitější bude, co se stane na hřišti. Ať nyní ve Vídni, nebo za týden v Praze.

Naznačujete tím, že…
…ano, že chceme postoupit. Bez ohledu na jakékoliv údaje.

Co je pro vás jako hráče Rapidu Vídeň důležitější? Rakouská liga a získat v ní titul, nebo Liga mistrů či další evropské soutěže?
Pro mě jsou obě soutěže velmi významné. Rakouská liga je důležitá z dlouhodobého hlediska a také proto, že se z ní dá kvalifikovat do evropských pohárů.

Získal byste raději rakouský titul, nebo hrál s Rapidem v základní skupině Champions League?
Nejraději oboje. (Smích) Bylo by velmi těžké se rozhodnout pro jedno, nebo druhé.

Je vám 25 let, jaký je váš fotbalový cíl či sen?
Mám mnoho snů. Ale teď chci každopádně hrát co nejlépe. Ještě lépe než v minulé sezoně. A také bych chtěl dosáhnout s Rapidem lepších výsledků a větších úspěchů. Pokud se mi to podaří, uvidíme, co se pak stane.

Samozřejmě znám Antonína Panenku kvůli jeho báječné penaltě ve finále mistrovství Evropy. Navíc hrál v závěru své kariéry také v mém mateřském klubu Slovan Hütteldorf, který se hlásí ke svému českému původu.

Mají to rakouští ligoví fotbalisté podobně jako čeští, že by snad všichni odešli rádi na Západ do prestižnějších soutěží v Německu, Anglii, Španělsku či Itálii?
Ale ano. Samozřejmě by chtěl i od nás každý hrát v ještě lepší, nějaké top lize. Zda se tak stane, to ukáže až čas.

Která z těch top lig by vám herně nejvíce seděla?
To zatím neumím říct, protože jsem žádnou nezkusil. (Smích) Ale díky tomu, že jsem vysoký a průbojný hráč, nebojím se, že bych v nějaké z nich nemohl hrát anebo v ní měl problémy.

Jaký máte oblíbený zahraniční klub?
Já vlastně žádný takový nemám. Ale pokud to jde, hodně se dívám na anglickou ligu.

Říká vám jako zástupci mladé generace něco jméno Antonín Panenka?
Ale samozřejmě. Znám ho přirozeně kvůli jeho báječné penaltě ve finále mistrovství Evropy. Navíc Antonín Panenka hrál v závěru své kariéry také v mém mateřském klubu Slovan Hütteldorf, který se hlásí ke svému českému původu. Ale bohužel jsem se s ním ještě nepotkal. Tehdy jsem ještě ani nebyl na světě a teď na zápasy Rapidu nejezdí tak často, ačkoliv má doživotní permanentní vstupenku.

Tagy:
Evropa Rakousko rozhovor AC Sparta Praha Liga mistrů fotbal Česko kvalifikace Antonín Panenka Rapid Vídeň mistrovství Evropy Ercan Kara Liga mistrů UEFA SK Rapid Wien KARA Trutnov