Sledujte ŽIVĚ speciální vysílání: Vláda přitvrdila. Proč neberou Češi situaci vážně?

Andrej Babiš

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Dosud nejtvrdší opatření v boji s pandemií koronaviru od jara — opět se zavírají kadeřnictví a další služby, obchody s výjimkou drogerie či potravin, vycházet budeme smět pouze kvůli práci, za rodinou nebo do přírody. To vše už od zítřejšího rána. Vláda to oznámila dnes po poledni po mimořádném jednání.

Ve speciálu CNN Prima NEWS probereme dnes přijatá vládní opatření a především důvody, které k nim vedly. Zároveň se podíváme na situaci českých podnikatelů. Řeč bude i o krizové komunikaci české vlády a příčinách částečného lockdownu, který platí od zítřejších 6 hodin ráno. Proč situaci, jak dokládají výzkumy, neberou Češi dost vážně?

Nouzový stav zatím do 3. listopadu

Kvůli vývoji koronavirové epidemie bude od čtvrtka 06:00 do konce nouzového stavu, který je aktuálně platný do 3. listopadu, uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Rozhodla o tom dnes vláda. Na Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Velkoobchodní prodej zůstane bez omezení.

Výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje budou mít prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

V provozu dále budou autoservisy, poskytovatelé odtahů a odstraňování závad vozidel na silnicích, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany, prodejny zahrádkářských potřeb, pokladní prodejny jízdenek, provozovny pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy výpočetní a telekomunikační techniky, prodejny spotřební elektroniky, zámečnictví, provozovny servisu výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb a železářství, provozovny sběru a výkupu surovin či kompostárny.

Tagy: