Nebezpečný koktejl různých demonstrantů. Expert popsal chyby vlády, které za tím stojí

Demonstrace proti vládě byly a budou. Lidé do ulic vyšli i proti Nečasově nebo Topolánkově vládě. Sobotní demonstrace byla ale podle politického komentátora Martina Schmarcze jiná. „Smíchali se dezinformátoři, problematičtí demonstranti s těmi běžnými demokratickými. A to je velmi nebezpečné,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Demonstrace kvůli penzím nebo protesty odborářů jsou podle komentátora Info.cz Martina Schmarcze normální. „Na ty jsme zvyklí, takové byly i za Nečasovy nebo Topolánkovy vlády. Ty vláda, která chce dělat nějaké reformy, musí ustát,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS. Sobotní demonstrace byla v tomto směru podle něj jiná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klimatičtí aktivisté blokovali dopravu na pražské magistrále. Ve městě chtějí „třicítku“

Do ulic totiž vyšli lidé, kteří se bojí, že nebudou mít peníze na energie, z čeho platit své účty. „To všechno vyžene hromady lidí, kteří nejsou extrémisti. Viděli jsme vystupovat řadu lidí, o kterých bychom řekli, že jsou demokraté, celkem normální lidé,“ upozornil Schmarcz s tím, že se tak spojili problematičtí demonstranti s těmi běžnými. „A to je velmi nebezpečné.“

Budou demonstrace přibývat?

Schmarcz za tuto situaci viní vládu. „Místo toho, aby se snažili o levnější energie, zdražili úplně všechno a na všechno nasadili povolenky,“ míní komentátor. Takovému mixu demonstrantů se bude podle něj vláda složitě bránit. „Pokud nebudeme mít dost laciné energie, bude narůstat moc extrémistů a společnost se bude rozpadat,“ doplnil.

Nic moc s tím pak podle Schmarcze nemůže udělat ani nový prezident Petr Pavel. „Nepochybně má řadu možností, jak jako prezident působit na lidi. Může mluvit k těm, kteří mají hluboko do kapsy. Ale těžko může mluvit k někomu, kdo je na této demonstraci,“ vyjádřil se komentátor s tím, že doufá, že Pavel bude lidem předávat naděje.

Tagy: