Sporné metody Plaváčka: Dítě hlasitě pláče, ukazuje video. Ať zakročí úřady, žádá expert

Soudní znalec, záchranář a lektor plavání Jan Sedláček

Kontroverzní metody kurzu plavání

Kontroverzní metody kurzu plavání Plaváček dělí rodiče na dva tábory. Jedni si ho pochvalují, druzí podali trestní oznámení. Na sociálních sítích se ale objevilo další znepokojivé video. Jedna z účastnic kurzu na něm demonstruje dětskou sebezáchranu při pádu do vody. Podle odborníka, kterého oslovila CNN Prima NEWS, by ale v podobných případech měly už zasáhnout úřady. Majitelka plavecké školy Blanka Sudíková Kovářová kritiku odmítá.

Na videu, které se v pondělí objevilo na sociálních sítích, jedna z účastnic kurzu prezentuje, jak vypadá v praxi sebezáchrana dítěte po pádu do vody. Dítě se přitom svíjí ve vodě a hlasitě naříká.

ČTĚTE TAKÉ: Čtyřletá holčička spadla do Mikolajského jezera, oba rodiče se při záchraně utopili

„Tam už by měl zasáhnout OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí, pozn. red.) nebo orgány činné v trestním řízení. Ta poloha na zádech v náruči matky samozřejmě ke kojeneckému plavání patří, patří tam i abeceda potápění, ale ty samotné sebezáchranné techniky, to je až od dvou let a výše nebo spíše takového předškolního věku, kdy to můžeme aplikovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS soudní znalec, záchranář a lektor plavání Jan Sedláček.

„Navíc je potřeba důrazně podotknout, že tady ty sebezáchranné techniky nejsou zárukou sebezáchrany dítěte,“ dodal Sedláček.

Některé maminky si ale metody kurzu Plaváček pochvalují. „Plaváček určitě doporučuji a jako velké plus mi přijde, že ty děti se fakt umí zachránit,“ říká jedna z účastnic na propagačním videu plaveckého kurzu.

Redakci CNN Prima NEWS se ale podařilo zjistit, že do míst, kde kurzy probíhají, už několikrát kvůli tonutí vyjížděla záchranka. Znepokojené maminky podaly trestní oznámení. Majitelka plavecké školy Blanka Sudíková Kovářová ve vysílání CNN Prima NEWS ale své metody hájila.

„Já jsem s těmi dětmi patnáct let v kontaktu, takže vidím, kam ta metoda spěje. Vidím, jak děti reagují a jak se vyvíjí,“ uvedla Kovářová.

Podle odborníků podobná cvičení nejsou zárukou, že dítě neutone, a rodiče by rozhodně neměli své ratolesti nechávat ve vodě bez dozoru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Detaily případu brutálního znásilnění v Bratislavě. Útočil nezaměstnaný Nigerijec, píší média

Tagy:
plavání utonutí zdraví Jan Sedláček dítě OSPOD Plaváček plavecký kurz Blanka Sudíková Kovářová