Svým metodám věřím, tvrdí majitelka školy Plaváček. Podle odbornice děti volají o pomoc

Vnitřní bazén (Ilustrační foto)

Blanka Kolářová Sudíková, Jana Hochová

Kvůli metodám plavecké školy Plaváček se přes sociální sítě spojilo několik stovek rodičů, kteří podali trestní oznámení na majitelku Blanku Kolářovou Sudíkovou. Stěžují si na praktiky, při nichž jsou děti náhle potápěny pod hladinu. Sudíková ale ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že spolupracuje s odborníky a že metoda je bezpečná. Odborná vedoucí metodiky a didaktiky v centru mateřství Anahita Jana Hochová však varuje, že potápění může u dětí způsobit trauma.

Trestní oznámení kvůli metodám školy Plaváček podalo několik stovek rodičů. Majitelka školy Blanka Kolářová Sudíková ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že se k situaci postaví čelem. „300 maminek a tatínků, kteří jsou nespokojení nebo s námi nemají dobrou zkušenost, je nějaká vypovídající hodnota,“ sdělila Sudíková. Podotkla, že s klienty se snaží pracovat velmi individuálně. „Připravujeme je na potopení, na zanoření. Ta komunikace s nimi je opravdu velká,“ tvrdí Sudíková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nic mě nebavilo, líčí první projevy rakoviny plic Lenka. Po dobré zprávě vyhledala psychiatra

Odborná vedoucí metodiky a didaktiky v centru mateřství Anahita Jana Hochová ale podotkla, že v minulosti, když byla předsedkyní Aliance dětského plavání, Sudíkovou vyzvala, aby s fyzioterapeuty a odborníky připravila podklady, že to, jak ona potápí a jakým způsobem pracuje s dětmi, je pro ně opravdu přínos a není to pro ně násilné. „Což dodnes neučinila,“ zdůraznila Hochová.

Sudíková ale uvedla, že spolupracuje s fyzioterapeuty, psychology i lékaři. „Ještě neoslovili třeba Akademii věd nebo jiné instituce, které by tu studii připravily, to jsme neudělali, to přiznávám. Snažíme se neustále hledat cesty, vzdělávat se. Měla jsem pocit, že za nás opravdu mluví ty výsledky. Máme 30 000 dětí, které fakt plavou, které nemají vůbec žádná traumata, které jsou schopny v roce a půl si doplavat samy přes bazén,“ sdělila majitelka školy.

Že by během jejích metod mohlo dojít k poškození dítěte, odmítla. „Víme zhruba o desítkách lidí, kteří odešli třeba po dvou lekcích. Za dvě lekce, kdy to miminko bylo třeba dvakrát pod vodou, si opravdu troufám tvrdit, že jsme nepoškodili děťátko, že tam nenastaly nějaké nevratné věci. Já jsem s dětmi 15 let v kontaktu, takže vidím, kam ta metoda spěje, vidím, jak děti reagují, vidím, jak se vyvíjí. Neneguju ty negativní zkušenosti, protože to může mít každý úplně z čehokoliv, ze cvičení nebo z běžného života, ale hledáme cesty, jak to lépe přiblížit maminkám a tatínkům, aby se necítili pod tlakem,“ popsala Sudíková.

Trauma na celý život

Podle Hochové ale můžou metody ve škole Plaváček mít negativní dopad na děti. To je podle ní vidět i na záběrech, které zveřejnili rodiče dětí na sociálních sítích. „Když se na to pozorně podívá i laik, tak musí vidět, že to jsou pohyby volající o pomoc, že to dítě tam, Blanko, není šťastné, je tam opravdu traumatizované a honem spěchá nahoru. Je to sebezáchranný pohyb končetin, aby se mohlo nadechnout. Neříkám, že jsou to všechny děti, ale nechápu, proč by půlroční dítě muselo procházet tím, co tady vidíme, to znamená hluboké zanoření, hluboké záklony,“ řekla Hochová. Podotkla, že dítě může mít trauma po celý život. Plaváček je podle ní jediný v republice, který tuto metodu používá. „Těch klubů je opravdu velké množství a všichni to dělají úplně jinou metodou s respektem k dítěti a rodiči,“ dodala.

Sudíková ale jinou cestu volit nechce. „Vy pro mně chcete, abych já měnila něco, čemu věřím. Měnit něco, co vidím, že funguje, je těžké, ale rozhodně hledám cesty. Metodika je úplně jiná. Pracujeme hodně s psychomotorikou, aby si ty děti to svoje tělíčko posílily. Ta hysterie, která teď je, mě obrovsky mrzí. Vlastně poškozuje celé plavání,“ sdělila Sudíková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Tagy:
zdraví děti plavání Plaváček Blanka Kolářová Sudíková Jana Hochová