Rozzlobené matky ženou k soudu majitelku školy Plaváček. Ta své kontroverzní metody hájí

Plavání s dětmi láká řadu rodičů. (Ilustrační snímek)

Pokračování kauzy kolem plavání miminek

Kontroverzní metody na kurzech plavání jsou důvodem, proč se několik stovek matek spojilo na sociálních sítích a podalo trestní oznámení na majitelku plavecké školy Plaváček. Rodičům vadí hlavně praktiky, při kterých jsou děti náhle potápěny pod hladinu. Zakladatelka plavecké školy ale své učení hájí. Už v minulosti přitom na sebe strhla pozornost kvůli takzvanému létání miminek. Tyto praktiky odborníci označili za zdraví nebezpečné. I tak je ale majitelka na svých stránkách stále nabízí.

Špatné zážitky z kurzu dětského plavání sdílejí ženy na sociálních sítích. Znepokojené maminky poukazují především na to, že v kurzu lektoři nutí potápět jejich plačící ratolesti. Podaly i trestní oznámení.

ČTĚTE TAKÉ: Kontroverzní metody na kurzech plavání? Děti pořád plakaly, líčí účastnice. Škola se brání

„Trestní oznámení bylo doručeno Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 8, které ho přijalo,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Trestní oznámení jsem podala, protože se na mě obrátilo už více než 300 rodičů s negativními zážitky z klubu Plaváček,“ uvedla spisovatelka a zakladatelka blogu Děti jsou taky lidi Zdeňka Šíp Staňková.

Ve svých výpovědích maminky zmiňují i nátlak ze strany lektorek. „V teple se syn krásně zklidnil. Po pár minutách jsem ho šla zchladit do sprchy, načež jedna z instruktorek mi syna vzala z náručí s tím, že špatně ochlazujeme, a celého i s hlavičkou ho potopila do ledové kádě,“ popsala bývalá účastnice kurzu.

Majitelka plavecké školy tvrdí, že se dítěti při potápění nemůže dostat voda do plic. „Pokud vám někdo bude tvrdit, že se dítě po zanoření do vody nemůže nadechnout vody a že nemůže začít tonout, tak je to skutečně někdo, kdo nemá dostatečné vzdělání,“ řekl soudní znalec v oblasti BOZP vodních sportů a vodní záchrany, zdravotnický záchranář a instruktor plavání Jan Sedláček.

Kurz plavání přitom v Česku funguje dlouhých třicet let. Problémům se ovšem podle našich informací nevyhnul. Už několikrát právě kvůli tonutí museli na místo vyrážet záchranáři.

Kontroverzní „létání miminek“

Blanka Kolářová Sudíková, která je zakladatelkou plavecké školy, na sebe už v minulosti strhla pozornost kvůli takzvanému létání miminek, které odborníci už v minulosti označili za praktiku životu nebezpečnou. Na svých stránkách je ale stále nabízí.

„Může vyvolat opravdu rizikové situace, a to například krvácení nebo změnu prokrvení mozku,“ sdělila fyzioterapeutka specializující se na dětské pacienty Tereza Nováková. Redakce CNN Prima NEWS majitelku kontaktovala. Své metody obhajovala, odkázala nás ale na svého právního zástupce, který nezvedal telefon.

Trestní oznámení dostane do rukou státní zástupce, který určí další postup. Případu se na CNN Prima NEWS budeme i nadále věnovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrozba tetanu je v létě akutnější. Bakterie číhají v prachu, půdě i zvířecích výkalech

Tagy:
zdraví děti miminko společnost plavání Praha 8 trestní oznámení Česko Státní zastupitelství ČR Městské státní zastupitelství v Praze trestná činnost, právo a spravedlnost Teréza Nováková plavecká škola Plaváček